avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Informatii pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Informatii pensie de invaliditate

Buna ziua, va relatez urmatoarea situatie : sunt nascuta 12.09.1961 (sex F), in perioada 1980-1984 am urmat studii universitate cursuri de zi. Incepand cu 1 octombrie 1984 pana in prezent am lucrat in conditii normale de munca.
La aceasta data sunt eligibla ptr. pensie de invaliditate gr. III dar si pentru pensie anticipata partial. Dupa calculele mele am un punctaj total de 40.36 respectiv un punctaj de pensie de 1.26.
Cu aproximatie care ar fi valoarea pensiei in ambele cazuri, la momentul actual dar mai ales la data trecerii la pensie de limita de varsta. Punctajul total este semnificativ diferit intr-o forma sau alta? (va deranjez cu aceasta intrebare pentru ca pensionarea de invaliditate presupune internari si multe concedii medicale).
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: bivan , utilizator 22:54, 16 Octombrie 2018
Este avantajoasa pensia de invaliditate.
Se calculeaza ca si cea de limita de varsta.
Pensia anticipata partiala va fi penalizata la acest moment cu 18%.
In calculul pensiei anticipate partiale nu intra stagiul asimilat(cursuri univesitare de zi, pensie de invaliditate).
Va multumesc mult pentru raspuns.
Si aproximativ care ar fi cuantumul pensiei in ambele situatii?
Cum ati ajuns la un punctaj de 1,26 ?
In cele 40,36 puncte intra si stagiul asimilat(cursuri universitare de zi) ?
Nu, este fara stagiul asimilat.
Penalizarea nu este de 30% pentru pensie anticipata, avand in vedere ca mai sunt 5 ani pana la pensionarea la limita de varsta?
La acest moment:
Punctaj mediu anual al pensiei anticipate partiale(penalizate) = 1,17710x1100=1295 lei pensie
Punctaj mediu anual pensie de invaliditate = 1,50662x1100=1658 lei pensie

Sunt calcule aproximative.

Pensia anticipata partiala(cu penalizare) este cu aproximativ 28% mai mica decat cea de invaliditate.

Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2018
Carp Mircea, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul pensie anticipata partiala silverlining silverlining Calculul pensiei anticipate partial .....se face lunar, adica aceasta creste in fiecare luna, sau se stabileste o data-la iesirea la pensie anticipata partial ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare anisoarab anisoarab Sunt femeie,lucrez de 37ani in invatamant.Cand pot iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Pensie buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa imi precizati cand poate iesi la pensie pt limita de varsta o femeie nascuta in mai 1967, cu un stagiu de cotizare de 31 ani? dar pensie ... (vezi toată discuția)