avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt nedumerit de raspunsurile diferite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt nedumerit de raspunsurile diferite

Buna seara.
Urmaresc de multa vreme site-ul, in problemele care ma intereseaza. Dar unele raspunsuri sunt contradictorii, cel putin.
De exemplu, un caz reluat recent, al decedatilor fara mostenitori. Mai demult, am citit ca fratii nu sunt mostenitori. www.avocatnet.ro/forum/discu...
Intr-un raspuns dat zilele acestea, se spune ca fratii sunt mostenitori.
avocatnet.ro/forum/discutie_...
Cum este corect?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Volodea4 , utilizator 08:41, 17 Octombrie 2018
Buna seara,
Fratii sunt mostenitori privilegiati dar nu-s mostenitori rezervatari.
Diferente de finete si pentru intelegerea carora sunt necesari 4 ani de studii juridice.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și în care dintre cele două postări scrie ceea ce ziceți dvs. că ați fi citit?
Căci eu n-am găsit în nicuna dintre ele ceea ce ziceți dvs. că ați fi citit.

Este necesar să citiți toate cuvintele din propoziție/frază. (altminteri vă rezultă contradicții care, în realitate, nu există)

Frații/surorile sunt moștenitori.
Dar nu sunt moștenitori rezervatari.
(au o calitate, dar nu o au și pe a doua).

Frații/surorile defunctului sunt moștenitori legali. Ei fac parte din clasa a II-a de moștenitori legali - clasa ascendenților privilegiați și a colateralilor privilegiați (= frații și surorile defunctului)

Dar frații/surorile defunctului nu sunt (totodată și) moștenitori rezervatari
Le lipsește această din urmă calitate (de rezervatari).

Moștenitorii rezervatari sunt doar: soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați ai defunctului. (fără colaterali privilegiați/ei lipsesc din enumerarea legii).
Colateralii privilegiați (= frații și surorile defunctului) nu sunt moștenitori rezervatari.

Și, prin urmare, frații și surorile defunctului pot fi dezmoșteniți. (spre deosebire de rezervatari)
Ei pot fi înlăturați integral sau în parte de la moștenire printr-un testament al defunctului.
Ei nu au dreptul la rezerva succesorală. Ei nu pot obține reducțiunea testamentului.

Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
romascanu, moderator
Multumesc doamna. Asa cum spune si dl @ AV. Gabriel Klein Kiritescu, sunt chestii de... finete, pe care noi muritorii de rand nu le vedem. Din raspunsul dumneavoastra, am inteles. In sfarsit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)