La decesul tatălui meu am descoperit ca numele lui de familie este cu â din a, nu î din i cum este scris la mine și la fratele mai mic. Vom avea probleme la succesiune?
Buna ziua,
la decesul tatalui meu am descoperit ca de fapt numele lui de familie se scria cu â din a si nu î din i cum eu si fratele mai mic avem numele de familie. Ceilalti doi frati au numele de familie la fel ca tatal si mama mea, adica cu â din a. Deoarece în certificatul meu de nastere am avut mereu numele de familie cu î di i, nu mi-am pus niciodata problema ca ar putea fi o eroare.
Problema este ca acum 10 ani când a murit mama mea, nefacând succesiunea, nu am sesizat eroare. Deoarece acum a decedat si tatal meu,în primul rand nu stim daca problema cu litera î din a numelui de familie din certificatul de nastere va fi o problema, si în al doi lea rând nu stim care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a beneficia toti cei patru frati de mostenirea din partea parintilor, tinând cont de faptul ca nu am facut succesiunea pentru mama,
Mentionez ca atât eu cat si fratele meu avem deja diplome de studii, acte de casatorie, respectiv divort, copii, care includ numele de familie cu î din i, iar o modificare în toate documentele nu ar fi de dorit decât daca este neaparata nevoie.
As aprecia raspunsul unui avocat în masura sa imi dea o informatie corecta si legala, nu doar o opinie evaziva.
Va multumesc.
Buna seara,
Mergeti la un notar cu doi martori care pot depunde marturie sub juramant ca tatal dumneavoastra avea numele scris cu  din A si nu cu Πdin I si sa dea declaratie in acest sens aratand ca sunteti fiica lui.
Este suficient.
Toate documentele tatalui meu dovedesc ca el si mama mea aveau numele de familie cu  din A, problema e ca eu si unul dintre frati avem numele cu Πdin I, deci diferit de cel al parintilor.
Si in acest caz se poate face o declaratie la notar cu martori care sa confirme ca noi suntem copiii parintilor nostri?
A doua intrebare, pentru mostenire, trebuie sa deschidem actiune la tribunal, tinand cont ca nu am facut succesiunea dupa mama? Banuiesc ca nu putem face succesiunea dupa tata, atata timp cat mama e decedata si el la randul lui nu era succesor pe partea lui dupa ea.
Va multumesc inca odata pentru raspuns.
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Luați toate acele de stare civilă (certificatul dvs. de naștere, certificatele de naștere ale fraților dvs, al mamei, al tatălui, certificatul lor de căsătorie, certificatele lor de desces etc) și mergeți la un notar. Se va lămuri el mai întâi și apoi vă va lămuri și pe dvs. cu privire la declarațiile de notorietate ce vor trebui date.
Cu privire la a doua întrebare, nu prea am înțeles ce ați vrut să spuneți după „bănuiesc că”. Și mai ales ce ați vrut să spuneți prin expresia „nu era succesor pe partea lui după ea”.
Adică? Tatăl dvs. nu (mai) era soțul mamei dvs. la data decesului ei?
În acest caz, da, El n-ar fi succesor ... după ea. Căci successor după el însuși („pe partea lui”) oricum nu poate fi nimeni. (viii îi moștenesc pe cei morți ... nu alte variante).
Oricum ar fi, dvs. (în calitate de fii ai ambilor părinți decedați) aveți de dezbătut două moșteniri succesive: a mamei (prima decedată) și a tatălui. Și le veți dezbate deodată - la un birou notarial din circumscripția teritorială a judecătoriei în care și-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă (adică tatăl în speță).
Problema din speță n-ar fi o problemă dacă nu începeți să vă contestați unii altora calitatea.
Tinand cont de faptul ca solutiile vin din partea unor persoane care au studii de legislatie, imi este mai usor sa stiu ce am de facut.
Referitor la acel ''banuiesc ca'', ma refeream la faptul ca nu eram sigur daca atata timp cat nu am facut prima succesiune la decesul mamei, si prin urmare tatal meu nu era succesor pe partea lui din partea mamei, nu stiiam daca in acest caz putem deveni mostenitori dupa parintii nostri tot la notariat, asa cum mentionati facand doua succesiuni simultane, sau e necesar sa deschidem un proces de mostenire la tribunal.
De asemeni, stiti exact care este taxa pentru prima succesiune care nu a fost facuta la timp?Se plateste pe totalul valorii mostenite, sau pe anii consecutivi decesului?Cum si prin cine se face evaluarea corecta a mostenirii?
Va multumesc si apreciez inca odata raspunsurile dvs.