avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata clauzei de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata clauzei de formare profesionala

Buna ziua,
La ultimul loc de munca, la angajare mi s-a explicat ca voi fi trimis la un curs de specializare pentru postul care va urma sa il ocup, pe banii firmei, urmand sa raman 3 ani in cadrul firmei sau sa returnez suma cheltuita de firma. Mi-au dat sa semnez o cerere din care reiesea ca eu solicit firmei trimiterea la specializare, dar D-na de la resurse umane a zis ca e doar o formalitate. Am semnat cu incredere.
Am incheiat un act aditional in care se preciza exact ca ar fi trebuit sa urmez cursurile unei academii din Austria, structurate pe module.
Practic am fost plecat 3 saptamani in Ungaria si 3 saptamani in Austria.
In ambele tari am fost la filiale ale companiei unde efectiv am invatat de la colegi cum sa proiectez si sa vand marfa. Nu am facut nici un curs, nici un modul, efectiv am stat pe langa ei, am invatat si apoi am muncit normal.
La angajare era vorba sa merg si in Germania la furnizorul principal, dar la intoarcerea din Austria mi s-a zis ca nu voi mai pleca ci voi incepe munca in magazin.
Nu am primit nici o diploma, nici un atestat care sa dovedeasca formarea mea.
Intre timp am primit o oferta mai buna si nevrand sa o pierd am demisionat.
Acum firma imi solicita plata cheltuielilor pentru formarea profesionala plus diurna primita in deplasare.
Sunt obligat sa platesc suma ceruta de ei ca paguba, daca eu practic nu am urmat cursurile stipulate in actul aditional si formarea nu s-a incheiat cu un act, atestat, diploma?

Si e legal sa ceara returnarea diurnei?

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
Alex1259, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:53, 17 Octombrie 2018
Buna ziua,
In cazul formarii profesionale toate aspectele legate de aceasta se stabilesc prin acel act aditional. Practic raspunsul il aveti acolo.
Firma , dpdv legal, va poate solicita sa returnati, proprotional cu perioada nelucrata, cheltuielile efectuate cu pregatirea dvs profesionala. Pt aceasta trebuie sa faca dovada acelor cheltuieli cu documente justificative.
Drepturile salariale primite in aceasta perioada nu reprezinta costuri cu formarea profesionala. Diurna reprezinta drepturi asimilate salariului (art 76 alin 2 Cod Fiscal), deci dpmdev nu se poate solicita restituirea ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna in clauza de reziliere a contractului Claudiu Bran Claudiu Bran Buna ziua, Actul aditional la contractul de munca spune ca angajatul este obligat sa ramana o anumita perioada de timp in firma. Daca acest contract ... (vezi toată discuția)
Act aditional Vladutwow Vladutwow Buna ziua . Lucrez si eu la o anume firma , care mi-au facut un act aditional pe care l-am si semnat (totul era bine si frumos atunci) care zice : - sa ... (vezi toată discuția)
Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)