avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc la etajul 1 într-un bloc turn . Vă rog să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc la etajul 1 într-un bloc turn . Vă rog să îmi explicați de ce, în condițiile în care ușa liftului este blocată la acest etaj de la darea în folosință a blocului, eu contribui lunar mai mult la plata acestuia

Locuiesc la etajul 1 ,într-un bloc turn .Va rog sa îmi explicați de ce ,în condițiile în care ușă liftului este blocată la acest etaj de la darea în folosință a acestui imobil, contribui lunar mai mult la plata acestuia .Și mai mult ,va rog să îmi explicați ce înseamnă bun comun în cazul acesta ?Si o altă întrebare , ce legătură are uzura acestuia cu suprafața apartamentului în care locuiesc? Menționez că nu folosesc acest mijloc comod de a urca la etajul 1 fapt ce se confirma și prin ușa blocată la acest etaj. Consider că plata liftului in forma CPI nu este corect gândită . Uzura și consumul energiei folosiri liftului sânt datorate traficului de persoane care îl folosesc și nu de suprafața apartamentului Proprietarului .Va mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 08:16, 20 Octombrie 2018
Bun comun reprezinta bunurile situatie in imobilul de locuit in comun in partea comuna a constructiei respectiv in afara spatiilor cu destinatia de locuinta sau alte spatii proprietati individuale
Proprietarii din imobilele de locuit in comun au obligatia legal prevazuta sa achite lunar cote parti comune
Pentru a va informa corect si complet asupra drepturi si obligatii,repartizare cheltuieli in condominii parcurgeti disp L nr 196/2018
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca usa e blocata la etajul 1 unde locuiti nu trebuie sa platiti intretinere pe lift.
Faceti cerere la asociatie sa va scoata de la plata.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi cam asta spunem de cativa ani, aici pe forum: intretinerea liftului trebuie achitata de catre toti proprietarii, da, pe c.p.i. pentru ca asa a fost achizitionata locuinta. asadar in pretul de cost al locuintei a fost inclus liftul, tot ca o cheltuiala pe c.p.i., asa cum fiecare dintre noi, cand achizitionam un automobil, il luam cu tot cu usi, volan, oglinzi, s.a.m.d., adica nu se poate altfel
Cand se face RAR-ul, toate elementele acestuia se verifica. Lipseste ceva sau functioneaza defectuos, nu primiti acceptul pentru a circula.
Bun, in alta ordine de idei:
- functie de cum doriti, Legea lasa loc si cu acceptul AG a membrilor, proprietarii de la subsol, mezanin sau et. 1, pot fi scutiti de la plata energiei electrice consumate pentru functionarea liftului.
Daca proprietarii de la etajul 1 doresc, pot solicita deblocarea usilor si atunci respectivii proprietari trebuie sa achite costurile cu energia electrica consumata de lift, la categoria de cheltuieli, "costuri pe persoana".
Oricum, discutia este veche, dar deocamdata aceasta este legislatia, buna sau rea, trebuie respectata.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
Adam Grecu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu a scris:


Daca proprietarii de la etajul 1 doresc, pot solicita deblocarea usilor

Asta ar fi un motiv in plus, cat se poate de practic, pt care ati platit pana acum intretinere/repararea liftului. Daca dvs sau un potential nou proprietar ar vrea (ar fi nevoit din motive de sanatate) sa circule cu liftul, ar fi injust sa beneficieze acum de un lift intretinut atata timp pe cheltuiala altora.

Raspunsul dlui Grecu de mai sus e corect dar fiindca eu il pregatisem pe al meu in acelasi timp incluzand si referire la articolele din L 196/2018, il redau si acesta, poate e de folos.

Cheltuielile cu liftul sunt de doua feluri:
1. cheltuielile cu întreținerea/repararea - se repartizeaza per c.p.i. conf art 84+85; legatura c.p.i cu supraf apartamentului apare in art 2 lit l => legatura intre cheltuielile de intretinere/reparare a oricare parti comune (inclusiv lift) cu supraf apartamentului;
2. cheltuielile cu energia electrica ce este consumata de lift - se repartizeaza per nr de persoane conf art 82 pct 2; prin hotarare AG se pot excepta de la aceasta cheltuiala (numai daca liftul are contor separat de energie electrica) persoanele care locuiesc la parter sau et 1 conf art 75 pct 5.

Faptul ca usa liftului e blocata la et 1 ar presupune ca exista hotarare AG pt exceptarea de la plata cheltuielilor de tip 2 a celor de la et 1 si, ca respectivii sa nu cumva sa uite si sa manance din cascaval fara sa platesca, s-a luat masura blocarii usii. Verificati existenta unei astfel de hotarari AG cu presedintele asociatiei (in scris).

Deci dvs impreuna cu toti cei de la et 1 ar trebui sa fiti scutita de la cheletuiala de tipul 2 de mai sus. Cheltuiala de tip 1 se plateste de toata lumea.

P.S. In Italia a inceput sa se practice din ce in ce mai des trecerea la functionarea liftului cu fise/monede. Cine vrea sa foloseasca liftul, plateste (energia electrica). Dar, la fel ca si la noi, toti proprietarii platesc intretinerea/reparatiile liftului.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
CipM, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai ...daca usa este nefunctionala de ce sa plateasca?
Fiind blocata are accesul interzis la lift.

Ca regula cine foloseste plateste, nu si cei care nu folosesc.
Cei care au magazine si frizerie, etc., la parterul blocului platesc liftul?

Cat priveste intretinerea liftului este just sa o plateasca cei care il folosesc si nu cei care nu il folosesc.
Un lift nefolosit de cei de la et 1 nu are legatura cu cei care il vor folosi in viitor acestia urmand sa plateasca in raport de starea in care se afla.
Practic, deterioararea survine din cauza celorlalti care folosesc liftul...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Plata lift persi persi Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje la etajul 1, dar este blocat liftul la acest etaj , insa administratorul ne obliga sa platim lunar suma de 12 lei. ... (vezi toată discuția)
Reparatie capitala lift - etaj 1 mmm_ggg mmm_ggg Buna ziua, am o intrebare lagata de urmatoarea situatie: - de comun acord, locatarii de la etajul 1 si Comitetul Executiv au blocat/dezafectat butoanele si ... (vezi toată discuția)
Cine si ce plateste pentru lift lepidusul lepidusul Conducerea asociatiei de propietari in cadrul biroului executiv a stabilit acum mai bine de jumatate de an ca fiecare apartament de la etajul intai sa fie ... (vezi toată discuția)