Legea 196/2018 lasă proprietarii din asociația noastră, printre altele, fără curent și gaze datorită faptului că toți banii încasați merg în contul de la bancă, poprit în 12 dosare de executare silită
Din pacate Legea 196/2018 blocheaza totul intr-o asociatie cu probleme. Mai exact proprietarii unei asociatii care are datorii foarte foarte mari la furnizori, in special la cel de caldura vor ramane in maxim o luna fara curent pe casa scarii si fara gaze. Acest lucru se va intampla datorita faptului ca toti banii incasati merg in contul de la banca, cont care are poprire in 12 dosare de executare. Inevitabil nu se mai plateste nimic. Nu curent, nu gaze, nu telefon, nu alarma, nu reprezentare juridica, nu contributii la stat pentru salarii, nu salarii si indemnizatii. In limita a 1000 lei lunar se vor mai putea cumpara o matura, un top de hartie, un cartus la imprimanta adica cele considerate neprevazute, cele care nu au facturare lunara. Banii din incasari care ajung in cont pleaca la dosarele de executare. Am cautat solutii dar, din pacate nu am gasit. As aprecia foarte mult daca m-ati putea sfatui cum poate sa functioneze aceasta asociatie in conditiile date. Mai specific faptul ca proprietarii din aceasta asociatie sunt cu platile la zi. Nu s-au facut dosare pentru recuperarea sumelor in instanta atunci cand a trebuit, iar cand s-au facut acei proprietari au invocat prescriptia in instanta si au castigat. Spre exemplu un proprietar dat in judecata pentru 100000 lei hotararea judecatoreasca spune sa plateasca pentru ultimii trei ani 20000 lei, iar restul de 80000 lei se prescriu. Si uite asa la unul, asemanator la altul, si la altul, si la altul, sumele prescrise in instanta se ridica la 600000 lei. Ca si concluzie nu ai de lua ca sa dai mai departe la furnizori. Cum pot eu sa le spun oamenilor ca raman fara gaze, cum ii spun femeii de serviciu ca nu o sa isi ia salariul, cum platesc contributiile la salarii, cum, cum, cum, o gramada de intrebari la care nu am raspuns. S-a stins lumina!
Daca a intervenit prescriptia e culpa asociatiei ca a pierdut 80 000 lei.
Trebuia apelat la avocat in timp util pentru rezolvarea problemelor si nu atunci cand nu mai sunt bani.Problema este insa generala si oamenii din Romania asa procedeaza in foarte multe cazuri.
Poate fi dat in judecata administratorul si presedintele pentru culpa intrucat par vinovati de pierderea celor 80 000 lei.
Nu a vrut conducerea actuala sa dea in judecata fosta conducere, Fosta administratora pe linga faptul ca spune ca intra in atributiile comitetului sa faca dosare si nu a dumneaei, ca ea i-a tot informat de sumele restante dar nu au vrut sa faca dosare........ din pacate asta e situatia acum. Intelegem ca si pentru a da in judecata fosta conducere exista un numar de ani in care sa poti face asta. Intelegem ca si acolo exista prescriptie. Daca nu au dat in judecata fosta conducere cand trebuia acum e prea tarziu. .......... Sau nu?
Este situatie insuficient analizata
Interesul proprietarilor fara datorii la asociatie este sa beneficieze de utilitati
Daca in asociatie au existat debitori dar reprezentantii asociatiei nu au inteles sa respecte si sa aplice dispozitiile in vigoare privitoare la procedura de recuperare debite in evidenta,restul proprietarilor au dreptul sa desfasoare acte si actiuni pentru recuperare debite de la reprezentantul legal al asociatiei de proprietari care nu a exercitat cu respect si cu buna credinta ob,igatiile si nu a demarat in termenul legal prevazut procedura de recuperare sume cu titlu de restanta
Multumesc pentru raspuns. Dar...... pina la dat in judecata pina la terminarea acesteia cum poate functiona asociatia pentru ca in curind va fi in bezna, salariile nu se vor putea lua, oamenii vor lua cu asalt asociatia cand nu vor mai avea gaze..........
Toate demersurile facute pentru a ni se opri numai o parte din incasari sa ni se lase o portita, o suma de bani pentru curent, gaze, salarii au fost fara rezultat.
Ce as mai putea face?