Bună ziua, aș dori să aflu ce spune legislația în cazul persoanelor care au dobândit un anumit grad de hipoacuzie pe parcursul vieții adulte și care nu au fost încă angajate vreodată.
Sunt considerate aceste persoane (1) inapte pentru orice tip de muncă ori (2) apte doar pentru anumite profesii ?
În cazul în care hipoacuzia este considerată protezabilă (adică prin folosirea unei proteze auditive se recapătă total sau parțial acuitatea normală de auz) vei fi considerat apt sau apt condiționat pentru un anumit loc de muncă?
Aptitudinea in munca a lucratorilor se stabileste de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale in conformitate cu prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
In cadrul examinarii medicale pentru angajare si al examinarii medicale periodice a lucratorilor, medicul se orienteaza dupa fisele prevazute in anexa 1 la HG.
Exista unele locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii/ activitati pentru care conform prevederilor din fisa corespunzatoare locului de munca dorit/ ocupat al lucratorului sunt nominalizate contraindicatii legate de hipoacuzie.
Concluzia: exista doar anumite locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii pentru care hipoacuzia nu permite desfasurarea de activitati.
Numai medicul specialist de medicina muncii in urma examinarii medicale a lucratorului poate decide daca va mentiona pe fisa de aptitudine - apt/ inapt/ apt conditionat (cu precizare conditionari).