avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi au proprietarii în privința barierei de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi au proprietarii în privința barierei de acces când au drept de servitute pentru drumul de acces într-un ansamblu rezidențial?

Intr-un ansamblu rezidential constituit din case, proprietarii au drept de servitute nelimitat pentru drumul de acces, dreptul de servitute este mentionat in actul de proprietate si in extrasul de CF.

Dezvoltatorul nu a vandut inca toate unitatile locative.

Proprietarii doresc sa infiinteze asociatie de proprietari in ansamblu dar nu au idee ce drepturi au prin dreptul de servitute din actul de proprietate, doresc sa gestioneze singuri accesul in zona de locuit.

Accesul in ansamblul rezidential este restrictionat de o bariera care este alimentata cu e.e. de la unul dintre proprietari, bariera s-a defectat iar dezvoltatorul nu vrea sa o repare.

1. Ce drepturi au proprietarii ansamblului rezidential cu privire la utilizarea si intretinerea barierei in prezent si 2, dupa constituirea asociatiei de proprietari?

3. Dupa ce dezvoltatorul finalizeaza vanzarea tuturor unitatilor locative, ce se intampla cu dreptul de servitute si bariera?

4. Dezvoltatorul ramane proprietarul drumului de acces si al barierei iar proprietarii raman cu dreptul de servitute?

5. In momentul actual, proprietarii au dreptul sa indeparteze bariera dezvoltatorului si sa isi monteze propria bariera in conditiile in care isi infiinteaza asociatie de proprietari si depasesc numarul unitatilor locative nevandute de dezvoltator?

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:52, 2 Noiembrie 2018
In drept, trebuie sa vedem ce-i servitutea. Art.755 si urmatoarele, stipuleaza:
Servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.
Servitutea se poate constitui în temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune, dispozițiile în materie de carte funciară rămânând aplicabile.
Acțiunea confesorie de servitute
Dispozițiile art. 696 alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
Adica, Acțiunea confesorie de superficie poate fi intentată împotriva oricărei persoane care împiedică exercitarea dreptului, chiar și a proprietarului terenului.
Apoi, trebuie citit actul juridic incheiat, in baza caruia s-a constituit servitutea.
Insa, servitutea nu trebuie confundata cu dreptul de proprietate. De obicei dezvoltatorul isi rezerva dreptul de proprietate, adica nu renunta la el tocmai pentru a putea savarsi ulterior diferite acte de binefacere (sau de abuz, dupa caz).

Asa cum este prezentata situatia, proprietarii nu au prea multe drepturi fie ca se constituie intr-o asociatie, fie ca nu o fac, insa ideea este ca macar drepturile pe care le au sa le poate exercita la maximum in favoarea lor, sens in care formarea unei asociatii i-ar avantaja (desi drepturile ar fi aceleasi).
Chestiunea cu bariera este discutabila, eu apreciez ca nu au temei sa o indeparteze pur si simplu, insa faptul ca nu functioneaza este motiv sa o ridice si sa-si asigure accesul si chiar pentru o actiune in instanta, eventual pentru desfiintarea acesteia. Bineinteles, se impune notificarea proprietarului (adica a dezvoltatorului).
superficia nu se aplica in cazul proprietarilor deoarece nu poate fi asimilata "partilor comune" din co-proprietatea fortata, nefiind o "proprietate' in intelesul Codului civil?

Ce se intampla cu drumul de acces dupa ce dezvoltatorul nu mai construieste, isi ia utilajele, muncitorii, etc. si pleaca?
Drumul ii ramane in proprietatea lui cu tot cu bariera si dupa ce pleaca?
Pot elimina proprietarii bariera si sa isi monteze bariera "lor"?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutam despre servitute, nu despre superficie (da, am scris ca dreptului de servitute i se aplica un text de lege de la superficie, respectiv art.696, text care se aplica de altfel si uzufructului, si dreptului de administrare, si dreptului de concesiune, si dreptului de folosință cu titlu gratuit, insa in discutie ramane servitutea).

Acum, servitutea este un dezmembramant al dreptului de proprietate (cu privire la folosinta), pe cand coproprietatea fortata este un fel (la modul propriu) de proprietate comuna, care la randul ei este o modalitate a dreptului de proprietate, asa incat cele doua nu pot fi asimilate. Ideal era ca, proprietarii complexului sa dobandeasca coproprietatea fortata asupra drumului (pentru ca ar fi fost proprietari) si nu un drept de servitute (caz in care, ei sunt doar titulari ai unui dezmembramant). Daca ar fi fost coproprietari atunci cei din complex, prin asociatia lor, ar fi dispus fara probleme de acel drum. Însa, (ca sa nu fie bine) toate atributele proprietatii au fost pastrate de dezvoltator (a se citi "Cuiul lui Pelepea", poveste populara romaneasca), permitand celor din complex sa imparta cu el (cu dezvoltatorul) doar atributul folosintei.

Ce se va intampla dupa ce dezvotatorul nu mai construieste? Fie o sa-i sâcâie pe cei din complex cu diverse taxe de intretinere si acces, fie o sa-si ia catrafusele si uită de drumul său.

Cat priveste ultima intrebare din mesajul dvs, am raspuns in ultimul paragraf al mesajului anterior. Parerea mea este ca proprietarii nu pot actiona direct asupra barierei si s-o elimine la modul propriu, dar pot s-o ridice si s-o lase asa, urmand ca ulterior sa-si valorifice drepturile in instanta. (asta dupa lege, in fapt vor actiona dupa cum si cat de intinsi vor avea nervii)
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles, nu imi era clar cu superficia.

O ultima intrebare maestre si multumesc pentru ajutor! :) Dreptul de proprietate este al dezvoltatorului, proprietarii au drept de servitute, am inteles ca proprietarii pot ridica bariera si s-o lase asa, dar dezvoltatorul ii poate da in judecata pentru ca au actionat asupra unui bun al lui?

In situatia in care nu exista bariera, proprietarii nu isi pot monta propria bariera pentru ca ei au doar drept de servitute, nu au drept de superficie si nici nu sunt co-proprietari.. Corect?

Pot solicita dezvoltatorului sa scoata bariera si sa lase drumul liber, ori dezvoltatorul le poate impune bariera, drumul fiind al lui?

Au fost mai multe intrebari dar am intrebat pentru un prieten! :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la distanta lucrurile pot fi neclare, adica am scris in primul mesaj : "Apoi, trebuie citit actul juridic incheiat, in baza caruia s-a constituit servitutea." Fara sa citim actul cu pricina putem doar sa ne dam cu parerea asupra barierei respective, insa este de bun simt ca atata vreme cat locatarii compexului trebuie sa ajunga acasa, iar bariera este stricata si lasata in jos, trebuie ridicata (in sus), ca fiecare sa ajunga la wc-ul lui. Nu-i asa? (din primul dvs mesaj reiese doar ca "bariera s-a defectat iar dezvoltatorul nu vrea sa o repare", insa nu ati spus in ce pozitie este bariera. Nu-i asa?
Deci, daca bariera-i defecta inseamna ca nu se poate imputa altcuiva ca o va strica ridicand-o!!
Pe de alta parte, daca bariera este functionala, dar intrarea in complex se face conform unor clauze convenite, atunci normal, clauzele trebuie respectate asa cum au fost stipulate.

In situatia in care nu ar fi existat bariera, proprietarii complexului nu-si pot monta propria bariera fara acordul dezvoltatorului, intrucat proprietarii nu au un drept exclusiv de folosinta al acelui drum, ci impart folosinta cu proprietarul drumului (adica cu dezvoltatorul). Sau mai bine zis, dezvoltatorul imparte folosinta drumului cu restul populatiei din complex, adica pe traseul imperial merge regele si cei tolerati de acesta (cam asta-i dreptul conventional de servitute).


Pot solicita dezvoltatorului sa scoata bariera si sa lase drumul liber, ori dezvoltatorul le poate impune bariera, drumul fiind al lui?

Dupa cum spuneam, trebuie citit actul prin care s-a dobandit servitutea si clauzele acestuia.
In mod normal bariera nu poate fi impusa acum, daca nu a existat o conventie anterioara in acest sens (dar banuiesc ca dezvoltatorul a stiut ce face, spre deosebire de restul populatiei - este doar o parere personala)


P.s.
Chestia cu maestrul este onoranta si funny in acelasi timp, pentru ca spre exemplu aria de ASOCIAŢII DE PROPRIETARI / LOCATARI habar nu am cu ce se mananca, :))) dar si pentru alte motive.
Insa, daca nimeni nu ne lauda, s-o facem noi !! :))
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Bună ziua. sunt nou pe grup și as avea și eu nevoie de un ... Ionut2021 Ionut2021 Bună ziua. Sunt nou pe grup și as avea și eu nevoie de un sfat. Strada unde locuiesc este formata din 2 fundacuri cu 2 nume de străzi diferite delimitata ... (vezi toată discuția)
Pentru că nu am cumpărat loc de parcare asociația nu-mi permite să trec cu mașina dincolo de bariera de acces în complex. cum rămâne cu dreptul de servitute? robert.codrescu robert.codrescu Buna ziua, M-am mutat recent intr-un complex nou si intampin o problema cu bariera de acces in sensul ca au acces la ea doar cei care au si locuri de ... (vezi toată discuția)
Servitute si superficie - inscriere in cf smeagull smeagull Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: pentru un imobil in constructie, am stabilit cu compania furnizoare de energie electrica ... (vezi toată discuția)