avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Evaluarea psihologică în timpul procesului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Evaluarea psihologică în timpul procesului de divorț: care dintre părinți trebuie să ducă minorul la psiholog?

Buna ziua,

Sunt in proces de divort cu sotul meu. De la data depunerii cererii de divort (6 luni), fata noastra locuieste exclusiv la mine. El nu i-a cumparat mai nimic si nici nu a trecut pe la ea. El a solicitat si primit in instanta efectuarea unei expertize psihologice, eu fiind acuzata ca am alienat-o pe fata impotriva lui.
Telefonic, in diversele discutii cu ea, el ii reposeaza ca ca eu i-am spalat mintea, ca eu o invat sa nu mearga la el, etc. Mereu fata i-a spus ca aceste lucruri nu sunt adevarate.
Acum cateva zile, o suna pe fata si ii zice: "vezi daca nu vrei sa vi pe la mine, te duce mata la psiholog. Pe ala nu o sa mai poti sa-l minti ca pe mine". Fata i-a spus ca nu vrea, iar el i-a raspuns :"nu e treaba mea, e a lui mata".

Bineinteles, fata nu isi doreste nici contact cu el si nici sa mearga la psiholog, doar de dragul artei. Ea isi doreste un tata care o intelege, o respecta pe ea, pe deciziile ei si pe mama ei.

Intrebarea mea este: a cui este responsabilitatea ducerii copilului la psiholog (atat timp cat avem drepturi egale, nefiind pronuntata nicio hotarare de divort/custodie/domiciliu)?

Eu cand am acceptat aceasta evaluare, m-am gandit ca la o situatie normala, in care amandoi explicam copilului cum stau lucrurile, nu aruncam responsabilitatea in carca celuilalt.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:35, 22 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La un copil, ma rog adolescenta, de 13 ani si la un divort survenit in urma cu doar 6 luni, dupa cum scrieti, teoria "alienarii" este absolut lipsita de credibilitate. Pana la varsta de 12 ani ai copilei, varsta pana la care ati format o familie, tatal a avut suficient timp sa-si formeze o relatie solida cu fiica. Nimeni nu poate sterge amintiri, sentimente, etc pe care cei doi le au impreuna, si de ar vrea. Nimeni nu poate in doar cateva luni sa schimbe si sa dirijeze sentimentele si optiunile unui adolescent, daca intre cei doi a existat o relatie profunda. Sustinatorii teoriei alienarii afirma adesea ca un copil trebuie sa mearga la celalalt asa cum i se spune ca trebuie sa mearga la scoala! Dincolo de faptul ca a relationa cu celalalt parinte e in virtutea sentimentelor si a merge la scoala e in virtutatea unei obligatii, distinctie majora, dar deliberat ignorata, de cate ori nu ni se intampla sa auzim sau sa experimentam ca un adolescent e uneori imposibil de convins sa faca ceva contra vointei lui. E varsta razvratirii, a contestarii autoritatii, mai ales a celei parintesti, etc Dar ce motive are fata pentru a refuza?
Relatia minor parinte nerezident e una personala! Prin urmare, principala responsabilitate vis-a-vis de functionalitatea ei e a tatalui, obligatia dvs fiind una de sprijin, adica de diligenta, nu de rezultat!
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
proastasatului, utilizator
La un copil, ma rog adolescenta, de 13 ani si la un divort survenit in urma cu doar 6 luni, dupa cum scrieti, teoria "alienarii" este absolut lipsita de credibilitate.

Total falsa afirmatia dumneavoastra. Nu ca ar fi cazul de fata insa abuzul e abuz la orice varsta. Divortul a survenit acum 6 luni insa nu stim cu cat timp inainte a inceput de fapt. In plus, 6 luni sunt arhisuficiente pentru o gestionare gresita a situatiei care poate duce la instrainarea unui copil de parinte.
Nimeni nu poate sterge amintiri, sentimente, etc pe care cei doi le au impreuna, si de ar vrea.
Corect, nu poti sterge insa poti distorsiona adevarul si poti oferi alte informatii false.
Sustinatorii teoriei alienarii afirma adesea ca un copil trebuie sa mearga la celalalt asa cum i se spune ca trebuie sa mearga la scoala! Dincolo de faptul ca a relationa cu celalalt parinte e in virtutea sentimentelor si a merge la scoala e in virtutatea unei obligatii, distinctie majora, dar deliberat ignorata, de cate ori nu ni se intampla sa auzim sau sa experimentam ca un adolescent e uneori imposibil de convins sa faca ceva contra vointei lui.

Asa cum a merge la scoala nu ar trebui sa fie o alegere, in conditii normale tot asa a avea 2 parinti nu ar trebui sa fie o alegere pentru un copil. Faptul ca este pus/silit sa aleaga si i se ofera aceasta optiune este un imens abuz emotional in sine.
Un adolescent imposibil de consiv sa faca ceva e un adolescent scapat de sub control. E simplu. Ca parinti avem unele responsabilitati insa deja e la moda sa ne spalam pe maini de ele sub ideea noului curent de kind parentind. Este insa gresit interpretat, una este kind parenting si alta no parenting. Un adolescent este cu adevarat mai dificil de gestionat insa atunci cand devine imposibil de gestionat este o eroare a parintelui de langa el.
Prin urmare, principala responsabilitate vis-a-vis de functionalitatea ei e a tatalui, obligatia dvs fiind una de sprijin, adica de diligenta, nu de rezultat!

Exact, aveti de sprijinit iar asta o dovediti prin expertiza psihologica. acolo se va constata daca ati sprijinit sau ati sabotat.
E simplu. S-a dispus, trebuie sa o faceti.
Stimată mămică, am înţeles că fata e domnişoară, la 13 ani poate să se exprime şi mai ales, instanţa e obligată prin lege să o audieze. În general, aceste expertize se fac şi prin evaluarea părinţilor, este bine să meargă amândoi cu fata, insistaţi să o ia chiar tatăl şi să o ducă. Unde a stabilit instanţa să se facă expertiza psihologică?
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
Martonze, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
When draga, NU mama are de demostrat sprijinul, ci tatal are de demonstrat ca copila e abuzata.
Aia cu ne demostram nevionovatia e in republicile bananerie!
Reclamantul trebuie sa-si dovedeasca cererea, treaba paratului e sa se apere, sa combata etc nu sa demonstreze! In opinia dvs totdeauna toata treaba e a mamei.
6 luni sunt arhisuficiente pentru o gestionare gresita a situatiei

Eventuala gresita gestionare a situatiei:
1. poate apartine ambilor parinti.
2. nu sterge sentimente, daca ele au existat.
Un adolescent imposibil de consiv sa faca ceva e un adolescent scapat de sub control. E simplu. Ca parinti avem unele responsabilitati

Corect spus. Unele, nu toate. Pe masura ce copilul creste el capata, intr-o varianta normala de parenting, mai multa independenta si mai mult drept de a decide.
Un adolescent imposibil de convins e un viitor adult, caruia trebuie, treptat, sa-i respecti alegerile si sentimentele. Sau credeti ca la 18 ani, in mod magic, el devenind adult, din punct de vedere legal, va face alegeri bune, dupa ce, pana la 18 ani, nu i-ati permis niciuna?
Nu ca ar fi cazul de fata insa abuzul e abuz la orice varsta

Care abuz? a dori sau nu prezenta cuiva e un abuz? Utilizatoarea descrie cum de la despartire tatal nu s-a implicat deloc in viata copilei. Credeti ca la 13 ani, ascultata obligatoriu, in eventualele procese, o fi inteles ceva domnisoara din nepasarea tatalui? O fi afectat-o aceasta nepasare? Ar putea fi acesta un motiv al actualului refuz? Eu zic ca da.
Si cand in plus, ii vorbesti la telefon nu despre a merge la o pizza, ci despre unde trebuie "sa te duca ma-ta" credeti ca contribuie la bucuria revederii?
S-a dispus, trebuie sa o faceti.

Asta e adevarat.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
proastasatului, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
When draga, NU mama are de demostrat sprijinul, ci tatal are de demonstrat ca copila e abuzata.
Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Conform legii mama trebuie sa incurajeze relatia. Daca a facut-o nu ii este greu sa o demonstreze.
Reclamantul trebuie sa-si dovedeasca cererea, treaba paratului e sa se apere, sa combata etc nu sa demonstreze! In opinia dvs totdeauna toata treaba e a mamei.

Deloc, reclamantul a cerut expertiza psihologica. Acolo reiese clar a cui e vina pentru situatie. Sunt trei cazuri, poate sa fie a mamei, a tatalui sau a amandorura.
Un adolescent imposibil de convins e un viitor adult, caruia trebuie, treptat, sa-i respecti alegerile si sentimentele.

La 13 ani, ca de varsta asta vorbim nu e adolescent ci preadolescent. Si ii respecti unele alegeri daca are maturitatea sa le faca si daca nu au implicatii care pot fi catastrofale. Nu poti lasa toate alegerile vietii in carca unui copil de 13 ani.
Sau credeti ca la 18 ani, in mod magic, el devenind adult, din punct de vedere legal, va face alegeri bune, dupa ce, pana la 18 ani, nu i-ati permis niciuna?

Da, ii permiti sa aleaga daca merge la real sau la uman, ii permiti sa aleaga daca e prieten cu Radu sau cu Doru, ii permiti sa aleaga ce muzica alege, cum se tunde, cum sa arate camera lui. Insa nu ii permiti sa aleaga daca fumeaza sau nu, daca merge la dentist sau nu sau la medic, daca merge la scoala sau nu sau daca are chef sa aiba doi parinti sau nu in functie de cum ii cumpara fiecare favorurile.
Care abuz? a dori sau nu prezenta cuiva e un abuz?

Da, a nu dori prezenta cuiva pentru ca altfel rezidentul nu te mai iubeste e un abuz.
atentie, nu am zis ca asta e cazul de fata.
Utilizatoarea descrie cum de la despartire tatal nu s-a implicat deloc in viata copilei.
Iar aici avem lejer doua variante. respectiv prima, cu tata complet dezinteresat si pus pe sicane. Si a doua, cu parinte care a observat niste piedici puse in cale de fosta sotie ( drept pentru care a cerut si expertiza) si nu vrea sa isi supuna copilul la un stres inutil. Asa ca il contacteaza doar telefonic pana va putea face mai multe.
Nu avem idee ce se intampla in cazul de fata, nu avem detalii sau amanunte.
Sustin insa ce a spus Martonze si anume ca pentru o expertiza corecta ar trebui sa se discute cu amandoi parintii, sa se observe dinamica lor cu copilul cand sunt impreuna cu acesta.
Si cand in plus, ii vorbesti la telefon nu despre a merge la o pizza, ci despre unde trebuie "sa te duca ma-ta" credeti ca contribuie la bucuria revederii?

Doamna PS, nu am auzit discutia, nu stim cum i-a vorbit fata. Pentru ca daca s-a apucat la doar 13 ani sa-si injure parintele ca la usa cortului reactia tatalui mi se pare in acest caz chiar foarte calma.
Uitati ce scrie initiatoarea topicului
Bineinteles, fata nu isi doreste nici contact cu el si nici sa mearga la psiholog, doar de dragul artei.

De ce nu isi doreste fata nici un contact cu el?
Spune ca vrea un tata care sa o inteleaga si sa ii respecte deciziile, tatal nu a mai venit de la divort sa o ia respectand acele decizii. Nu vi se pare ca se bat cap in cap afirmatiile cu realitatea?
In plus, are 13 ani, cum de a ajuns la varsta asta copila sa zica ca nu vrea la psiholog de amorul artei? Cata experienta de viata are ea sa considere ca a se prezenta la psiholog pentru proba ceruta de instanta este de amorul artei?

Alte discuții în legătură

Program de vizita copil Teolinul Teolinul Sunt divortat de 2 ani de zile, avem un copil in varsta de 7 ani, avem custodie comuna cu domiciliul la mama. programul meu este primul si al treilea weekend ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)
Custodie, refuz copil respectare program de vizitare albu67 albu67 buna ziua Am un baiat de 14 ani, si de cca 4 luni , in urma unui program de vizitare stabilit de catre o instanta ,trebuie sa mearga la tata.Baiatul refuza ... (vezi toată discuția)