avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Evaluarea psihologică în timpul procesului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Evaluarea psihologică în timpul procesului de divorț: care dintre părinți trebuie să ducă minorul la psiholog?

Buna ziua,

Sunt in proces de divort cu sotul meu. De la data depunerii cererii de divort (6 luni), fata noastra locuieste exclusiv la mine. El nu i-a cumparat mai nimic si nici nu a trecut pe la ea. El a solicitat si primit in instanta efectuarea unei expertize psihologice, eu fiind acuzata ca am alienat-o pe fata impotriva lui.
Telefonic, in diversele discutii cu ea, el ii reposeaza ca ca eu i-am spalat mintea, ca eu o invat sa nu mearga la el, etc. Mereu fata i-a spus ca aceste lucruri nu sunt adevarate.
Acum cateva zile, o suna pe fata si ii zice: "vezi daca nu vrei sa vi pe la mine, te duce mata la psiholog. Pe ala nu o sa mai poti sa-l minti ca pe mine". Fata i-a spus ca nu vrea, iar el i-a raspuns :"nu e treaba mea, e a lui mata".

Bineinteles, fata nu isi doreste nici contact cu el si nici sa mearga la psiholog, doar de dragul artei. Ea isi doreste un tata care o intelege, o respecta pe ea, pe deciziile ei si pe mama ei.

Intrebarea mea este: a cui este responsabilitatea ducerii copilului la psiholog (atat timp cat avem drepturi egale, nefiind pronuntata nicio hotarare de divort/custodie/domiciliu)?

Eu cand am acceptat aceasta evaluare, m-am gandit ca la o situatie normala, in care amandoi explicam copilului cum stau lucrurile, nu aruncam responsabilitatea in carca celuilalt.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:35, 22 Octombrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Încet-încet vă îndepărtați de subiect. Nu ar fi păcat să-l închidem? Zic și eu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interesantă remarcă:1.
Da, insa tot mama a zis ca tatal a sunat sa vorbeasca cu fata. Adica ori se intereseaza ori nu se intereseaza? sa se hotarasca userul.

Userul spune:
2.
El nu i-a cumparat mai nimic si nici nu a trecut pe la ea.

Deci în concepţia dvs., stimată When, interesul constă în a suna din când în când copilul ?
Întrebarea userului este cât se poate de corectă:tatăl a părăsit domiciliul, relaţia cu fata constă în telefoane prin care o cheamă la domiciliul său, dar cei doi părinţi sunt încă legal căsătoriţi şi transportul la psiholog e sarcină comună, mai mult, dacă domnul a cerut expertiza, el să ducă fata. Legal, nu există nici o reglementare.
Este absurd ca tu, părinte plecat din domiciliul conjugal, să împovărezi pe cel la care a rămas copilul cu sarcini suplimentare prin intermediul justiţiei.
În rest, putem continua discuţia pe topicul rezervat special pentru discuţii colaterale întrebării userului.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
Martonze, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dnule when oricat ati dori sa transformati in victima tatal, haina in care se simt bine acestia, un adolescent de 13 ani are toate posibiliratile de pe lume de a comunica cu cine vrea, de aici si pericolul! Asa ca lasati grija despre cum cresc eu si pe cine, caci tocmai a constientiza acest lucru e o conditie a unei cat mai bune supravegheri. La 13 ani te duce mintea sa ceri tel unui coleg sa vb cu tatal, daca asta vrei, sa pleci cu o ora mai devreme, sa-ti faci un al 2lea cont pe FB pe un alt nume, daca asta vrei etc. A crede ca controlezi tot in raport de un adolescent de 13 ani e dovada unei foarte gresite aprecieri a realitatii si de aici....multe, multe surprize neplacute.
ps: va faceti when ca nu intelegeti, in fapt eu am valorizat timpul tocmai cand am spus ca 12 ani au fost suficienti ca acea copila sa aiba o relatie profunda cu tatal ei si daca nu o are, apai sigur nu e vina ei.
Cat priveste expertizele psihologice... ce sa zic, am auzit cu totii de varii profesionisti care au trecut de testari, interviuri cu psihologul si apoi a doua zi s-au spanzurat, impuscat sau au infipt avionul in munte. Dar daca dvs credeti ca psihologia e matematica.... ma rog, asa o fi.
A reclamat domnisoara ca vrea si ca nu o lasa mama?
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
proastasatului, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, nu există nici o reglementare.

Corect. Insa, nu ar fi posibil ca la primul termen tatal sa spuna ca fata nu merge cu el la expertiza pentru ca doooh, e alienata ( si din cauza asta a si cerut expertiza) si atunci instanta sa dispuna ca mama sa o duca? Ar fi mai simplu asa?
Desigur, ma gandesc ca ar fi in dezavantajul mamei pentru ca practic ar arata in fata instantei ca ea nu vrea sa duca copilul si nu isi poate asuma cresterea lui din moment ce instanta dispune ceva, tatal vine sa o duca iar ea ridica din umeri. Sau, mai arata ma gandesc eu ca de fapt doreste doar sa tergiverseze lucrurile si sa sicaneze tatal.
Sau, daca tatal vine sa o duca si nu vrea atunci ajunge responsabilitatea mamei. Sau nu?
In rest, stimate Martonze refuz sa comentez pentru ca m-as indeparta de subiect.
Acum vorbim strict de o proba aprobata de instanta si de modul de punere in practica.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Această familie a trăit, presupun, cca 14 ani în aceeaşi casă. Este trist ca după atâţia ani de convieţuire, să nu aibă loc unul de altul în aceeaşi maşină, şi, pentru echitate, să meargă cu taxiul plătit pe jumătate fiecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita copil Teolinul Teolinul Sunt divortat de 2 ani de zile, avem un copil in varsta de 7 ani, avem custodie comuna cu domiciliul la mama. programul meu este primul si al treilea weekend ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)
Custodie, refuz copil respectare program de vizitare albu67 albu67 buna ziua Am un baiat de 14 ani, si de cca 4 luni , in urma unui program de vizitare stabilit de catre o instanta ,trebuie sa mearga la tata.Baiatul refuza ... (vezi toată discuția)