avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Evaluarea psihologică în timpul procesului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Evaluarea psihologică în timpul procesului de divorț: care dintre părinți trebuie să ducă minorul la psiholog?

Buna ziua,

Sunt in proces de divort cu sotul meu. De la data depunerii cererii de divort (6 luni), fata noastra locuieste exclusiv la mine. El nu i-a cumparat mai nimic si nici nu a trecut pe la ea. El a solicitat si primit in instanta efectuarea unei expertize psihologice, eu fiind acuzata ca am alienat-o pe fata impotriva lui.
Telefonic, in diversele discutii cu ea, el ii reposeaza ca ca eu i-am spalat mintea, ca eu o invat sa nu mearga la el, etc. Mereu fata i-a spus ca aceste lucruri nu sunt adevarate.
Acum cateva zile, o suna pe fata si ii zice: "vezi daca nu vrei sa vi pe la mine, te duce mata la psiholog. Pe ala nu o sa mai poti sa-l minti ca pe mine". Fata i-a spus ca nu vrea, iar el i-a raspuns :"nu e treaba mea, e a lui mata".

Bineinteles, fata nu isi doreste nici contact cu el si nici sa mearga la psiholog, doar de dragul artei. Ea isi doreste un tata care o intelege, o respecta pe ea, pe deciziile ei si pe mama ei.

Intrebarea mea este: a cui este responsabilitatea ducerii copilului la psiholog (atat timp cat avem drepturi egale, nefiind pronuntata nicio hotarare de divort/custodie/domiciliu)?

Eu cand am acceptat aceasta evaluare, m-am gandit ca la o situatie normala, in care amandoi explicam copilului cum stau lucrurile, nu aruncam responsabilitatea in carca celuilalt.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:35, 22 Octombrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu stiti ce nu prea inteleg? De ce ajungem sa dezbatem daca si cine sa duca copilul la psiholog? Doamna draga, la fel cum dvs ati auzit ca tatal i-ar fi spus copilei cu "mata" la fel si eu am auzit o mama ce ii spunea tatalui ce e un sobolan, pomanagiu, ratat de fata cu copilul. Bineinteles ca acea mamica nu este foarte nerabdatoare sa ajunga copila la psiholog. In acelasi sens, din ce vad, ati sugera ca tatal este in totalitate de vina pentru comportamentul copilei. De ce nu ati duce copila la psiholog?
Cu scuzele de rigoare ca poate nu este cazul la dvs, am mai auzit la fel mamici ce afirmau ca tatal nu a contribuit niciodata cu nimic la viata copilului desi plateste o pensie decenta si merge incarcat la copil de fiecare data. Am mai auzit cum ca tatal nu ar merge la copil cand el are sute de dati de stat in fata unei usi la care fie nu raspundea nimeni.
Sau apropo de alienare, ca tot se apropie iarna, de Craciun cand a mers tatal la copil stiti ce i s-a spus tipand pe hol: "de ce ai venit la usa mea? nu-ti mai da ma-ta de mancare? Ai venit pomanagiule sa cersesti la mine"?
Concluzia: vorbiti cu copila si mergeti la psiholog,
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
againstPAS, utilizator
acest răspuns util
When draga, pana la acest mesaj stiati sa argumentati:
Conform legii mama trebuie sa incurajeze relatia. Daca a facut-o nu ii este greu sa o demonstreze.

Nici n-am zis altfel, doar ca obligatia de sprijin e una de diligente, nu de rezultat! A sprijini o relatie nu inseamna a garanta buna ei functionare. De altfel, doar daca suntem dusi cu capra la fotograf putem face un tert responsabil exclusiv a unei relatii dintre alti doi insi!
La 13 ani, ca de varsta asta vorbim nu e adolescent ci preadolescent

zau? ziceati ca sunteti parinte!
nu sau daca are chef sa aiba doi parinti sau nu in functie de cum ii cumpara fiecare favorurile.

suna bine, doar ca nu se potriveste. Mama a spus ca tatal nu se intereseaza si nu contribuie. Aceasta e info pe care o avem. Ea nu are nicio legatura cu cumpararea de favoruri.
Doamna PS, nu am auzit discutia, nu stim cum i-a vorbit fata. Pentru ca daca s-a apucat la doar 13 ani sa-si injure parintele ca la usa cortului reactia tatalui mi se pare in acest caz chiar foarte calma.
Uitati ce scrie initiatoarea topicului

Cred ca dvs uitati ce a scris utilizatoarea. Recititi, ajuta. Eu n-am fost de fata la discutie, doar am redat ce a spus utilizatoarea.
Asta a scris:
Acum cateva zile, o suna pe fata si ii zice: "vezi daca nu vrei sa vi pe la mine, te duce mata la psiholog. Pe ala nu o sa mai poti sa-l minti ca pe mine". Fata i-a spus ca nu vrea, iar el i-a raspuns :"nu e treaba mea, e a lui mata".

mai departe, ati scris dvs:
De ce nu isi doreste fata nici un contact cu el?

Asta am intrebat si eu, n-am primit raspuns.
Cata experienta de viata are ea sa considere ca a se prezenta la psiholog pentru proba ceruta de instanta este de amorul artei?

Eu am spus ca odata dispusa expertiza fata trebuie sa mearga.
Dar pentru a-ti dori sa mergi sau nu la psiholog nu-ti trebuie "experienta"! Nu-i nimic, va capata "experienta" si de mers la psiholog si la procuror si la politie si la dgaspc si la judecator si in orice alt loc in care ii va asigura taticul petrecerea timpului, in interesul ei superiror, desigur.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
proastasatului, utilizator
acest răspuns util
De altfel, doar daca suntem dusi cu capra la fotograf putem face un tert responsabil exclusiv a unei relatii dintre alti doi insi!

Nu si in conditiile in care vorbim de un copil care sta majoritatea timpului cu un rezident care poate sau nu sa sprijine relatia nerezidentului cu copilul. Pentru ca nu-i asa, locuind cu rezidentul minorul nu are de ales daca vrea sau nu o relatie cu acesta, insa poate alege daca vrea sau nu o relatie cu nerezidentul.
Atentie, nu inseamna ca mereu cand un copil isi respinge un parinte este vina celuilalt. Tocmai din aceste motive am intrebat ce se intampla. Un mare semn de intrebare este ca tatal e cel care a cerut expertiza ( adica nu se teme de transparenta) iar mama cauta nod in papura cu cine sa duca copilul la expertiza ( adica imi pare ca se teme de rezultatul acesteia).
suna bine, doar ca nu se potriveste. Mama a spus ca tatal nu se intereseaza si nu contribuie. Aceasta e info pe care o avem. Ea nu are nicio legatura cu cumpararea de favoruri.
Da, insa tot mama a zis ca tatal a sunat sa vorbeasca cu fata. Adica ori se intereseaza ori nu se intereseaza? sa se hotarasca userul.
"vezi daca nu vrei sa vi pe la mine, te duce mata la psiholog. Pe ala nu o sa mai poti sa-l minti ca pe mine"
Exact, deci tatal se plange ca fata il minte. Cu ce credeti ca il minte? Cand doamna spune ca tatal nu a venit deloc la copila si nu s-a interesat de ea cand reda un pasaj de conversatie din care reiese ca tatal s-a interesat si a vrut copila. Care e supararea cea mare a userului? Ca nu a venit sa isi vada fata sub acoperisul si in prezenta ei? Ca eu unul asta inteleg.
Nu-i nimic, va capata "experienta" si de mers la psiholog si la procuror si la politie si la dgaspc si la judecator si in orice alt loc in care ii va asigura taticul petrecerea timpului, in interesul ei superiror, desigur.

A scris cumva userul ca tatal a fost pe la Politie si DGASPC????? Nu...... atunci de ce asemenea afirmatii?
When iar sunteti la literatura:
Nu si in conditiile in care vorbim de un copil care sta majoritatea timpului cu un rezident care poate sau nu sa sprijine relatia nerezidentului cu copilul.

Din afirmatia dvs reiese:
1. calitatea unei relatii tine doar de timp!
2. un adolescent de 13 ani poate fi convins ca ce a trait el/ea in 12 ani nu conteaza, ci conteaza DOAR ce ii spune mama?! Cred ca nu sunteti familiarizati cu inteligenta si informatia aceastei genaratii.
minorul nu are de ales daca vrea sau nu o relatie cu acesta, insa poate alege daca vrea sau nu o relatie cu nerezidentul.

E de rasul curcilor. La 13 ani ai telefon mobil si cont pe FB. si deja experienta in a chiuli 1-2 ore de la scoala. Prin urmare, daca ar vrea, ar comunica si in dunga cu tac-su.
tatal se plange ca fata il minte

Pai ce sa faca un tata altceva decat sa se planga? ca doar e tipic barbatesc sa te vaiti cat e ziua de lunga, sa te scuturi de orice responsabilitate si, precum un mascul alpha, sa arunci intreaga vina pe umerii femeii. Nu e de ras, e de vomiting!
A scris cumva userul ca tatal a fost pe la Politie si DGASPC????? Nu...... atunci de ce asemenea afirmatii?

Doar n-ati vrea ca in 6 luni sa fi parcurs intreaga paleta. Are timp omul.
Stimate when legea garanteaza DREPTUL copilului la relatie cu nerezidentul, NU OBLIGATIA.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din afirmatia dvs reiese:
1. calitatea unei relatii tine doar de timp!

Si timpul este un detaliu important. Ca daca la alte topicuri va plangeti ca tatal lipseste ani de zile apoi doreste sa reia relatia din punctul in care a lasat-o.
Timpul poate fi un prieten sau un inamic al unei relatii.
2. un adolescent de 13 ani poate fi convins ca ce a trait el/ea in 12 ani nu conteaza, ci conteaza DOAR ce ii spune mama?! Cred ca nu sunteti familiarizati cu inteligenta si informatia aceastei genaratii.

Cred ca dumneavoastra nu puteti face distinctia intre ce se intampla cu psihicul unui copil si ce va doriti dumneavoastra sa se intample cu psihicul unui copil. Nu stim cum s-a desfasurat divortul respectiv si e vorba si de o perioada de maxima sensibilitate pentru minora. Este foarte posibil ca ea sa refuleze toate aceste schimbari din viata ei, divortul parintilor, schimbarile hormonale doar asupra tatalui. Este tot atat de posibil ca acesta sa aiba partea lui maxima de vina.
E de rasul curcilor. La 13 ani ai telefon mobil si cont pe FB. si deja experienta in a chiuli 1-2 ore de la scoala. Prin urmare, daca ar vrea, ar comunica si in dunga cu tac-su.
Cred ca ar trebui sa aveti mai multa grija despre cum va cresteti nepoata sau baiatul de faceti cu atata lejeritate afirmatiile de mai sus. In plus, si telefonul mobil si contul de FB pot fi verificate. Iar daca vorbim de abuz emotional nu va dori sa o faca.
Pai ce sa faca un tata altceva decat sa se planga? ca doar e tipic barbatesc sa te vaiti cat e ziua de lunga, sa te scuturi de orice responsabilitate si, precum un mascul alpha, sa arunci intreaga vina pe umerii femeii. Nu e de ras, e de vomiting!

Afirmatiile dumneavoastra sunt profund discriminatoare si nici nu are sens sa va raspund la ele.
Stimate when legea garanteaza DREPTUL copilului la relatie cu nerezidentul, NU OBLIGATIA.

Exact, perfect adevarat. Si aici intervine expertiza psihologica, pentru a stabili cand acest drept a fost ingradit prin abuz emotional sau nu.

Alte discuții în legătură

Program de vizita copil Teolinul Teolinul Sunt divortat de 2 ani de zile, avem un copil in varsta de 7 ani, avem custodie comuna cu domiciliul la mama. programul meu este primul si al treilea weekend ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)
Custodie, refuz copil respectare program de vizitare albu67 albu67 buna ziua Am un baiat de 14 ani, si de cca 4 luni , in urma unui program de vizitare stabilit de catre o instanta ,trebuie sa mearga la tata.Baiatul refuza ... (vezi toată discuția)