avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Protectie angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Protectie angajat

Buna ziua. Sunt angajat la o companie romaneasca, care face parte dintr-un grup international. In contractul colectiv de munca, e o clauza care spune ca in cazul concedierii angajatului, din motive care nu tin de persoana lui, se acorda compensatii, in valoare de “x” salarii brute. In cazul in care, grupul decide ca persoana sa fie detasata la alta companie din cadrul grupului, insa persoana nu accepta, este obligata prima companie sa plateasca acele salarii compensatorii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 22 Octombrie 2018
Din ce spuneti dvs., nu reiese clar daca urmeaza sa fiti sau nu concediat ca urmare a refuzului detasarii...


Cornel Vasile a scris:

Din ce spuneti dvs., nu reiese clar daca urmeaza sa fiti sau nu concediat ca urmare a refuzului detasarii...


E vorba ca grupul sa ne detaseze la alta companie din cadrul grupului, unde nu ne vor oferi aceeasi clauza de salarii compensatorii. Grupul spune ca imi ofera alternativa la jobul meu. E adevarat, insa nu in aceleasi conditii. Atunci, evident ca eu nu voi fi de acord cu detasarea. Ce ii ramane firmei sa faca? Sa ma mentina la aceeasi companie unde sunt acum, sau sa ma concedieze? Nu?
Legea permite intreprinderilor sa desfiinteze posturi, puncte de lucru, sucursale.
Personalul afectat de aceste schimbari trebuie sa primeasca din partea angajatorului propuneri de reclasare pe posturi echivalente in alte puncte de lucru, sucursale, etc... .
Faptul de a nu accepta aceasta reafectare de resurse umane din partea angajatului acteaza vointa acestuia de a nu se conforma deciziilor interne ale intreprinderii.
CIM-ul se va desface din initiativa angajatului datorita faptului ca si-a exprimat refuzul de reclasare.
In acest caz, cum angajatul prin proprie decizie denunta contractul prin nerespectarea deciziilor si propunerilor legale facute de intreprindere, aceasta nu este obligata sa plateasca bonusuri.
DACA INSA, angajatul accepta propunerea de reafectare FARA DENUNTAREA CIM-ULUI INITIAL SI SEMNAREA UNUI ALT CIM, conditiile contractuale specifice CIM-ului initial se vor aplica chiar daca salariatul va desfasura o activitate echivalenta intr-o alta entitate a grupului!!!
CONCLUZIE: daca grupul vrea sa se debaraseze de angajati in scopul denuntarii contractelor initiale (considerate ca fiind prea avantajoase pt salariati) si nu din cauze reale si serioase, grupul va fi in dificultate in fata legii, deci veti avea castig de cauza in justitie.
Daca nu este cazul si reafectarea RH este facuta dintr-o nevoie serioasa si reala aparuta la nivel de intreprindere, sucursala, etc..., nu exista motive reale si serioase de a denunta CIM-ul initial!!!
Se va face numai o modificare, un avenant la contract, privitoare/or exclusiv la noul loc de desfasurare al activitatii salariatului.

Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
Demos, utilizator
Detasarea nu are ca efect incetarea c.i.m. ... In situatia unui salariat detasat , incetarea c.i.m. se va dispune de cate unitatea de la care este detasat.

Astfel, daca vorbim despre o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, atunci acesta va primi compensatii/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare pozitie la 2 saptamani de la angajare? ContSters358475 ContSters358475 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea are o problema si anume: A inceput sa lucreze la firma X in data de 20.04.2015 (mai putin ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)
Poti avea castig de cauza? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Poti avea castig de cauza in cazul unui litigiu de munca privind anularea deciziei de concediere in baza art.65(1) din codul muncii?Desigur ma refer la ... (vezi toată discuția)