avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare pozitie la 2 saptamani de la angajare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare pozitie la 2 saptamani de la angajare?

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea are o problema si anume:

A inceput sa lucreze la firma X in data de 20.04.2015 (mai putin de 2 saptamani) cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

Se afla inca in perioada de proba (iar in contract scrie ca aceasta perioada de proba este de 15 zile calendaristice).

Astazi 29.04.2015 vine managerul companiei la ea si o informeaza ca incepand de la 01.05.2015 se desfiinteaza 3 pozitii din companie ca urmare a deciziei board-ului de investitori.

Intrebarile mele sunt:

- Dat fiind faptul ca ea se afla inca in "perioada de proba" conform contractului, angajatorul o poate trimite acasa asa, pur si simplu, de pe o zi pe alta pe motiv ca se desfiinteaza postul?

- Angajatorul in acest caz este obligat legal sa ii plateasca oaresce despagubiri materiale? 3 salarii sau macar unul, etc?

- Se poate considera concediere in grup daca sunt desfiintate 3 posturi? Ce implica asta? Poate cere despaguburi?

Va multumesc foarte mult...
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:58, 30 Aprilie 2015
Buna seara,
Societatea poate desfiinta posturile respective daca considera ca nu se mai justifica dpdv economic ori se doreste o reorganizare a firmei. Cred ca a luat aceasta deciziei pt a-i permite prietenei dvs sa mai lucreze inca 20 zile lucratoare (aprox 1 luna calend). Daca ar fi incetat CIM in perioada de proba, atunci producea efecte imediat.
Salariile compensatorii se platesc doar daca este prevazut in CCM la nivel de unitate.
Concedierea colectiva implica minim 10 angajati in cazul unei societati cu un nr de 20-100 ang. Daca are mai multi de 100 de ang se modifica criteriile.
Se afla inca in perioada de proba, dupa cum am mentionat in prima postare.

Sa inteleg ca nu trebuie motivata incetarea contractului in acest caz si ca prietena mea nu poate face nimic in afara de a lua metroul spre casa?

Eu unul nu inteleg la ce-au mai deschis pozitia ... pt a o desfiinta la nici 2 saptamani mai tarziu... Halal firma! :)
Buna dimineata,
Nu ati inteles nimic. O concediere trebuie motivata temeinic si se face pt motive reale si serioase, in caz contrar poate fi anulata de instanta ca netemeinica.
Nu stiu de ce au infiintat postul ori daca chiar e vorba de un post nou, dar in cazul dvs o desfacere a CIM in perioada de proba avea efecte imediate, nu era nevoie de preaviz. Preavizul e de 20 zile lucr (1 luna calend) nu de 2 saptamani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare pozitie vioji vioji Buna ziua, Apelez la dvs cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat privind situatia in care ma aflu: Recent am fost informat verbal ca punctul de lucru unde ... (vezi toată discuția)
Concediere Iuhasz_Timea Iuhasz_Timea Buna ziua, In cazul in care vrem sa concediem un angajat ca se desfiinteaza postul lui, dar a trecut perioada de proba cu 15 zile, trebuie sa intocmim ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba 3 luni - legal? - contract nedeterminat de 16 ani adina_miu adina_miu Sunt angajat de 16 ani pe functia de referent de specialitate . In urma unei reorganizari directia din care faceam parte s-a reformat in serviciu, biroul in ... (vezi toată discuția)