avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este debitul minim la care administratia poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este debitul minim la care administratia poate vinde apartamentul proprietate pentru recuperarea banilor ?

Ajutor, parintii mei au 4.300 ron datorie la administratie pentru neplata timp de 15 ani. In trecut toti locatarii de pe scara nu am platit pentru perioade mari deci si parintii mei au refuzat sa plateasca administratia.
S-a ajuns la aceasta situatie dupa ce timp indelungat au fost mari neintelegeri la plata lunara a cheltuielilor si deoarece in plus administratia nu facea reparatiile de rigoare. Parintii mei si toti ceilalti locatari de pe scara s-au separat complet cu apa, gaz, lumina (in apartament cit si pe scara), femeie de servici nu am vrut sa avem (am facut singuri curatenia). Situatia a fost foarte tensionata astfel incit toti locatarii de pe scara eram decisi sa ne descotorosim de administratie. Numai ca nu s-a putut, administratia a continuat sa pretinda plata lunara. De curind jumatate din locatari au parasit apartamentul pentru un timp mai indelungat motiv pentru care au platit pentru a evita eventualele probleme in lipsa lor.
Administratia a dat in judecata pe parintii mei pentru neplata dar nu s-a presentat la proces si cauza a fost declarata nefondata. Dupa care in urma cu 6 ani, administratia a inscris la cadastru apartamentul proprietate personala al parintilor mei, deci este ipotecat pentru neplata datoriei.
Noi in aceasta vara ne-am adresat la primarie deoarece eram convinsi ca nu datoram nimic administratiei si ca aceasta face abuzuri fata de noi toti. Astfel am venit la cunostinta de faptul ca acesti bani erau obligatori de plata pentruca reprezinta cota indivisa pentru plata salariilor membrilor associatiei. In urma cu un an tata a trecut la cele vesnice si mama a ramas cu jumatate de pensie si datoria la administratie care este o suma mare.
Am dori sa stim care sint riscurile ca mama sa piarda apartamentul. Care este suma minima la care administratia poate vinde apartamentul pe care l-au ipotecat cu 6 ani in urma ? Ca sa poata trece la vinzarea apartamentului e necesar sa ne actioneze in tribunal sau poate la o simpla sesizare a administratiei procuratura poate sa elibereze o ordonanta si mama fara sa stie nimic se poate trezi cu executorul la usa si sa fie silita sa lase apartamentul ? Daca aceasta se intimpla in acea circumstanta mama nu va mai avea posibilitatea sa plateasca ca sa nu i se mai vinda apartamentul ? Si daca i se va mai da posibilitatea de plata in cit timp va trebui sa plateasca ?
Mama e singura, in virsta si bolnava, sa ramina fara nimic la virsta ei e moarte sigura pentru ea. Va rugam sa ne dati un raspuns sigur dupa noua lege pentru a evita ceea ce mai rau i se poate intimpla mamei. Am dori parerea unui avocat. Multumim anticipat binevoitorilor.
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 14:56, 26 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1- Legiuitorul nu a dispus limita minima de suma cu titlu de restanta pentru care asociatia de proprietari poate demara procedura de recuperare in instanta
2-
Care este suma minima la care administratia poate vinde apartamentul pe care l-au ipotecat cu 6 ani in urma

Pentru a va familiariza cu termenii,drepturi si obligatii,limite de competente in cadrul imobilului de locuit in comun respectiv reprezentantii si ierarhia in asociatia de proprietari,lecturati disp L nr 196/2018
Asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune a imobilului de locuit in comun
Administratia nu are competenta sa vinda apartamentele din imobil
Evaluarea bunurilor mobile ,apartamentelor reprezinta si intra in sarcina evaluatorului tehnic
3-Pentru recuperare sume cu titlu de restanta asociatia de proprietari are dreptul sa solicite instantei sa dispuna hotarare judecatoreasca de obligare a proprietarului la plata debitului
Daca debitorul nu intelege sa achite debitul dispus de catre instanta,creditorul=asociatia de proprietari se poate adresa unui executor judecatoresc in vederea executarii silite a debitorului
4-Atentie sporita cu debitul neachitat de peste 6 ani care genereaza majorari prin aplicarea de
penalitati
5-Va confruntati cu situatie delicata deoarece pentru actualizarea debitului este necesara o verificare a debitului,dat fiind interventia prescripriei pentru sumele mai vechi de 3 ani si a penalitatilor aplicate acestora
6-Pentru a indeparta situatii neplacute de genul celor confirmate de dv evacuare,vanzare apartament,contactati asociatia de proprietari,dialogati civilizat pentru clarificare debit real si eventual achitati debitul sau negociati incheierea de angajament de plata
7-Desfasurati demersuri concrete pentru achitare debit astfel incat sa puteti ridica sarcina inscrisa la cadastru
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
asta hotareste judecatorul.
In Bucuresti cunosc o situatie la 10.000 lei (noi)
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Aceasta prescriptie care prevede ca debitele mai vecchi de 3 ani nu mai trebuiesc platite unde este prevazuta ? Puteti sa-mi spuneti numarul/anul de legge si articolul exact ca sa pot si eu sa ma informez care sunt conditiile precise de aplicare.ale acestei prescritii, astfel ca sa pot beneficia de prevederile legii si sa obtin aceasta scutirire de plata fara ca administratia sa ma impiedice?
De asemeni nu inteleg de ce administratia a putut ipoteca apartamentul fara nici o decizie a vreunui tribunal si ce consecinte are aceasta ipotecare in favoarea administratiei, Dat fiind ca dupa cum spuneti numai tribunalul poate decide asupra vinzarii apartamentului.
Va multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Rita G., utilizator
Stiti cumva ceva despre prescrierea debitelor mai vecchi de 3 ani si legislatie referitoare la eventuale prescriptii ? Administratia poate sa prescrie ea de la sine debite sau e nevoie sa o faca judecatorul in istanta ? Precizez ca banii datorati reprezinta strict numai cota indivisa pentru plata salariatilor asociatiei pentru 15 ani fara majorari sau sanctiuni, fara alte cheltuieli decit 2-3 lei lunar pentru apa de ploaie a blocului. Noi suntem separati complet, nici lumina pe scara nici femeie de serviciu si nici reparatii nu au fost. Va multumesc forte mult.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Rita G., utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata debit petre_marian petre_marian buna ziua.am un debit la asociatia de proprietari preluat de la mama actualmente decedata.Debitul este aferent perioadei 2007 februarie -2009 august,perioada ... (vezi toată discuția)
Evacuare rau-platnic la cheltuieli administrative condra condra Sunt un locatar si proprietar al unui apartament, iar la noi in scara exista o familie, chiriasa intr-un apartament apartinand DAPPP, care insumeaza la ... (vezi toată discuția)
Ipoteca pe casa din cauza datoriilor la asociatia de locatari Babylonias Babylonias Parintii mei au datorie la asociatia de locatari in valoare de 4000Roni si le-a pus dobanda in valoare de 5000Roni. Nereusind inca sa achite suma au primit ... (vezi toată discuția)