avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare apartament moștenit de vânzător, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare apartament moștenit de vânzător, dobândit prin hotărâre judecătorească. Există vreo posibilitate ca decizia judecătorească privind succesiunea să fie contestată de celalalt moștenitor?

Buna ziua,
Doresc sa cumpar un apartament prin credit bancar, vandut prin agentie cu comision 0%, insa din contractul de vanzare-cumparare respectiv din extrasul de carte funciara reies urmatoarele informatii posibil problematice: imobilul a fost obtinut de catre primul vanzator in 2017 prin hotarare judecatoreasca, cu titlu de mostenire (acesta a initiat o deschidere a succesiunii in 2012, iar in 2017 a fost constatat ca fiind mostenitor unic si a obtinut dreptul de intabulare a imobilului pe numele sau, in calitate de reclamant, paratul fiind inchis intr-un penitenciar in strainatate). Pe sentinta in cauza scrie “cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.” In septembrie 2018, deci acum o luna de zile, acest domn a vandut apartamentul pe o suma modica (foarte mica) unei alte doamne care a fost reprezentata la cumparare de un mandatar. Acum doamna in cauza a scos la vanzare apartamentul la pretul pietei (mult mai mare). Apartamentul este inca in curs de intabulare pe numele doamnei. Notarul care a inspectat actele a fost ales de catre mine. Acesta a spus ca actele sunt in regula si ca orice contestare a acelei decizii privind succesiunea l-ar afecta doar pe mostenitor, nu pe mine, eu fiind cumparator de buna credinta. Cu toate astea, eu am senzatia ca se doreste sa se piarda urma imobilului, ca si cum ceva nu ar fi in regula cu el, cu fostii proprietari, sau poate chiar cu modul in care a fost obtinut anterior.

Intrebarea mea este: exista vreo posibilitate ca decizia judecatoreasca privind succesiunea sa fie contestata de celalalt mostenitor? Si daca da, cum m-ar afecta acest lucru pe mine ca (eventual) proprietar al imobilului? Imi doresc foarte mult apartamentul in cauza, insa nu doresc sa am niciun fel de tangenta cu problemele legale ale fostilor proprietari sau cu instanta.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:35, 27 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai daca nu s-a facut recurs in 15 zile de la comunicare, hotararea a ramas definitiva.
De multe ori partile declara un pret mic pentru a nu achita taxe mari, la perfectarea contractului.
La incheiarea contractului de vanzare cumparare se va elibera (la solicitarea bancii si a notarului) un extras de carte funciara, in care se va mentiona daca exista litigii/sechestre sau alte sarcini pe imobil, dvs veti fi deja al treilea proprietar care intabuleaza si in ultima instanta, avand in vedere ca achizitia se face prin credit, va avea grija banca sa ia totul "la puricat".
Depinde mult de cursul dosarului, de procedura din dosar, daca si cum a fost ea indeplinita.
Notarul nu conteaza de cine e ales. El verifica daca actele indeplinesc conditiile pentru autentificarea unei viitoare vanzari. Si indeplinesc. La fel va verifica si banca.
Aparent sunteti cumparator de buna credinta daca nu or mai fi alte detalii sa influenteze situatia.
Va multumesc mult pentru raspuns!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu aș fi curioasă să știu cum s-a îndeplinit procedura de citare, respectiv de comunicare a hotărârii, fiindcă sirul vânzărilor (prima cu „sumă modică”, urmată de o alta rapidă și „la prețul pieței mult mai mare”) îmi ridică un semn de întrebare cât un stâlp de telegraf.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)
Vanzare -cumparare apartament cu restante la intretinere aalexa aalexa Buna ziua! Am si eu o problema: doresc sa achizitionez un apartament de la o vecina. Problema este ca nu are succesiunea facuta si nu are nici bani sa o ... (vezi toată discuția)
Imobil contract vanzare - cumparare rv_2007 rv_2007 salut, am cumparat un imobil, cu acte (zic ok), prin notariat. Fostul proprietar a mostenit jumatate din imobil (imobilul fiind 1/2 cota parte), printr-un ... (vezi toată discuția)