ma interesez pt o prietena de-a mea caruia in data de 19 noi.2009 ii expira concediul de maternitate pt cresterea copilului. Unde a lucrat ea inainte de nasterea copilului, patronul respectiv nu mai vrea sa o ia inapoi la munca. Doresc sa stiu daca este vreo lege in care sa se refere ce poate sa faca angajatorul dupa concediul de maternitate, are obligatia sa o angajeze din nou sau poate sa o trimita in somaj, sau o angajeaza o perioada si o trimite apoi in somaj. Cat a fost in concediu de maternitate patronul respectiv a angajat pe altcineva in locul prietenei mele.
Astept raspuns. Va multumesc pt timpul acordat
Buna ziua !
Va rog sa spuneti daca contractul de munca era incheiat pe durata nedeterminata sau nu ? Este un aspect esential in vederea stabilirii legalitatii.
Exista obligatia legala de a fi primita , adica de a isi relua activitatea la acelasi loc de munca, in baza unei cererei de reluarea a ctivitatii dupa terminarea CIC.
Dupa reluarea activitati insa, nu mai are protectie, i se poate desfiinta postul si poate fi concediata (art 65 codul muncii), binenteles legal cu acordarea preavizului de 20 de zile lucratoare platite si minim 1 salariu compensatoriu.
In locul unei salariate aflate in CIC, pe acel post adica, incadrarea altcuiva trebuia facuta pe perioada determinata, pana la revenirea titularului de post.
Este obligat sa o primeasca,numai ca urmare a unei reorganizari poate da o concedieze.
Urmeaza preaviz 20 zile lucratoare,un salariu minim compensator si apoi somaj,daca indeplineste conditiile de cotizare.