avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie; conditii indeplinire stagiu minim de cotizatie!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie; conditii indeplinire stagiu minim de cotizatie!

Buna ziua!
As dori sa ma ajutați sa clarific dacă am dreptul, conform actualei legislatii, la pensie de vârsta in condițiile in care am 11 ani și 7 luni vechime in munca, conform cărții de munca ( vechime efectuată între anii 1981 și 1993), și 4 ani de facultate la cursuri de zi (Septembrie 1977 - Septembrie 1981). Adica as îndeplini minimum de 15 ani de stagiu de cotizație , sau trebuie sa cumpăr vechime pentru a completa cei 15 ani înainte de a adauga cei 4 ani de facultate, (conform actualei legislatii)?

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:13, 28 Octombrie 2018
Trebuie sa indepliniti:
-Conditia de varsta
-Conditia de stagiu minim de 15 ani in care intra si stagiul asimilat(cursuri universitare de zi).
Multumesc pentru raspuns

Am scris:

- "dacă am dreptul, conform actualei legislatii, la pensie de vârsta", ceea ce presupune ca indeplinesc aceasta conditie. altfel nu expuneam aceast situatie:
- "am 11 ani și 7 luni vechime in munca, conform cărții de munca ( vechime efectuată între anii 1981 și 1993), și 4 ani de facultate la cursuri de zi".

Stiu si eu ca am nevoie de minim 15 ani de stagiu de cotizare. Intrebarea este daca pe langa acei 11 ani si 7 luni de stagiu de cotizare realizati in campul muncii se iau in considerare si cei 4 ani de facultate de stagiu asimilat, astfel reiesind o vechime de 15 ani si 7 luni, sau cei 4 ani de facultate se adauga numai dupa ce ai deja 15 ani de stagiu de cotizare realizati in campul muncii, pentru ca la casa de pensii din ___ mi se spune ca trebuie sa am 15 ani de vechime efectiva la care se adauga cei 4 ani de facultate, desi dupa textul legii eu inteleg cum ati scris d-voastra mai sus. Cum e pana la urma?
In conditia de stagiu minim de 15 ani intra si stagiul asimilat(armata, cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
Daca indepliniti cele doua conditii(varsta si stagiu minim) depuneti dosarul
Veti primi decizie de admitere.
Multumesc frumos!

La fel am inteles si eu din articolele legii. Inseamna ca urmeaza un razboi de uzura cu (,) Casa de pensii, munca de lamurire pe articolele din lege s.a.m.d.

Numai bine!
Nu va fi nici un război.
Depuneti dosarul si decizia va fi de admitere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 380 GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna seara, Am 7 ani si 11 luni grupa I. Va rog sa-mi spuneti cu cat se reduce varsta standard de pensionare. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata gaby76 gaby76 - M, nascut in mai 1963 - vechime neintrerupta pe cartea de munca din aug. 1981 (35 ani peste cateva zile) - aceasta perioada include si perioadele de: ... (vezi toată discuția)
Anii de facultate MinaLumi MinaLumi Pentru a fi adaugati anii de facultate la vechime, ca perioada asimilata, trebuie sa ai un stagiu de cotizare de minim 15 ani? Eu am stagiu de 6 ani si 8 luni. ... (vezi toată discuția)