avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate (pre si post natal)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate (pre si post natal)

Buna ziua,
Avem o Intreprindere Familiala infiintata in ianuarie 2018. Am incheiat un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in data de 27.06.2018. Am achitat suma corespunzatoare pana in decembrie 2018 inclusiv.
Momentan sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in data de 20 decembrie 2018. Intrebarea mea este legata de concediul maternal (pre si post natal). Cand o sa am posibilitatea sa beneficiez de el? In mod normal de la 1 noiembrie 2018 as putea sa intru in prenatal dar nu stiu daca va fi platit. Exista obligativitatea achitarii contributiei lunare cu o luna sau 6 luni inainte? Daca sunt 6 luni atunci abia de la 1 ianuarue 2019 voi putea beneficia de acest concediu platit iar eu voi naste inainte de aceasta data. Ce se intampla cu perioada dintre? Pot intra in concediu postnatal de la data nasterii chiar daca nu e platit? Sau medicul imi poate da concediu (fie el si neplatit) doar daca am cele 6 luni anterioare achitate.
Va multumesc.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: lu_cky_me , utilizator 17:59, 26 Octombrie 2018
Pentru a beneficia de concediulde maternitate, trebuia sa achitati contribuțipentru asigurarea pentru concedii și indemnizații în cota de 1%, aplicată asupra venitului lunar ales înscris în contractul de asigurare,

Intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate, daca mai puteti face ceva ... in caz contrar, puteti intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Am tot cautat initial pe internet si nu am gasit nicaieri partea referitoare la fractiunile de luna iar catre cei de la prestatii sociale am trimis un email dar nu am primit raspuns.
Referitor la concediu maternal am trimis email catre cei de la asigurari de sanatate iar raspunsul nu a fost unul care sa ma ajute. Citez " Buna ziua,
Pentru achitarea indemnizatiei de concediu medical este necesar stagiul de cotizare de 6 luni inainte de luna in care se acorda concediu medical."
Aici sunt inca nedumerita...6 luni achitate o sa am dar dupa data nasterii copilului si nu stiu daca se mai accepta postnatal cu o perioada neacoperita intre.

Va doresc un weekend minunat.
Cu stima!
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
lu_cky_me, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal/ de crestere a copilului EvaB EvaB Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt insarcinata in saptamana a 10a si sunt in concediu medical incepand de saptamana aceasta pana in prenatal ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)