Buna ziua,am cumparat o casa pe numele socrului meu urmand ca dupa trei ani(timp in care eu si sotul vom achita o alta casa cumparata cu rate la dezvoltator), socrul meu sa faca un act de donatie catre sotul meu.Vreau sa precizez ca o treime din banii ptr aceasta casa provin de la socrul meu(acesta vanzand apartamentul in care locuieste si dandu-i sotului meu partea sa de mostenire),si restul provin din imprumuturi facute de mine si sotul meu pe care le vom achita in momentul in care terminam ratele de platit de la cealalta casa si o vom vinde.Intrebarea mea este; ce drepturi am eu ca si sotie la aceasta casa pe care socrul meu o va dona sotului,sau putem sa facem alt fel de acte in care sa am si eu dreptul la ceva(tinand cont de faptul ca o parte din bani si alte investii ulterioare cumpararii sunt facute de noi amandoi ca si soti)?
Păi depinde de socru...
Dacă face donația doar sotului, imobilul va fi bunul propriu al sotului.
Dacă va face amândurora, imobilul va fi bun comun.
Art. 340 din Codul civil prevede:
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
Bun comun
Ani cosma
Buna ziua!
Sunt pe cale de a cumpara o casa impreuna cu sotul meu. Totusi, 80% din valoarea imobilului sunt bani obtinuti de la parintii mei si 20% provin ... (vezi toată discuția)