avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt obligat sa tai un pom din curtea mea pentru că ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt obligat sa tai un pom din curtea mea pentru că umbrește curtea vecinului?

Buna ziua, in curtea mea in mediu rural am un copac situat la 1 m de gardul cu vecinul. Exista si o diferenta de nivel intre propietati de cca 2m, eu fiind ,sa zicem asa, mai la inaltime. Copacul genereaza umbra pe propietatea vecinului, acesta insistind sa il tai, motivind ca pe locul umbrit nu ii cresc plantele.Mai nou, vecinul spune ca ma da in judecata ..Intrebarea mea este....cine are dreptate?precizez ca e vb de un nuc, care parca ai nevoie de aprobare sa il tai.. MULTAM anticipat de raspuns
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
sorinsorinel43, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 11:01, 27 Octombrie 2018
ART. 613 codul civil
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Efectuați măsurătorile cu exactitate!
În situația indezirabilă în care prevederile legale invocate de stimatul coleg sunt încălcate, ați putea da curs solicitării vecinului pentru a nu fi obligat inclusiv la plata cheltuielilor de judecată în urma unui eventual litigiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! Întâmpin o problemă cu vecinul terenului, a plantat ... F. Maria. F. Maria. Bună ziua! Întâmpin o problemă cu vecinul terenului, a plantat pomi fructiferi(mar, par, nuc), pe linia de hotar sau maxim 10 cm de ea, nu a respectat nici ... (vezi toată discuția)
Cum pot salva pomii din curte? Andreiab Andreiab In curtea mea exista un nuc de 60 de ani si 2 brazi de 50 de ani, amplasati aproape de linia de hotar. Pe terenul vecin a fost construita o casa in 2013. ... (vezi toată discuția)