Pct (5) al art 82 din L196/2018 in forma din lege zice asa:
Articolul 82
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.
Intr-o forma prescurtata [am scos pasajele care nu-s esentiale pt ce ma intereseaza pe mine sau am adaugat ancore pt ref] am avea asa:
Dacă AG a AP hotărăște în acest sens, [atunci]
CEx:
[*] stabilește cotele [...] aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și
[**] stabilește perioada pentru care proprietarii [...] au dreptul de a solicita [...] scutirea [...] și care [perioadă] trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, [***] conform hotărârii A.G.
Intrebari:
1. Cum se procedeza daca NU exista o hotarare AG a AP "în acest sens", se mai pot introduce/scuti persoane de la intretinere (daca da, de catre cine din structura organizatorica?)?
2. Daca "CEx [...] stabileste perioada ...", la ce anume se mai refera [***] "conform hotărârii A.G."? Sau altfel, daca subiectul ar fi ca perioada e stabilita de AG, ce perioada mai stabileste CEx?!
Deocamdata ma abtin sa-mi spun parerea ca sa nu influentez.
P.S. Intr-o forma si mai simplificata am avea asa: Dacă AG a AP hotărăște în acest sens, [atunci] CEx [...] stabilește perioada [...], conform hotărârii A.G.
Textul este prea bulversant incat sa isi asume cineva o opinie!
Sa punem ambele prevederi laolalta pentru a studia pe caz:
(4) Comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.
In primul rand, CExul nu are ce cote pe persoana sa stabileasca, acestea sunt stabilite in lege, la pct. 2 din acelasi art. 82.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
Daca intr-un condominiu nu se prepara apa calda, nu este necesara vidanjarea, se intelege ca aceste cheltuieli nu se introduc in lista de plata, nu este necesara o decizie a CEx in acest sens, ar fi prostie ca CEx sa dea o decizie in care sa scrie ca nu se prepara apa calda in conditiile in care nu exista centrala termica de bloc sau blocul nu are fosa ptr a fi vidanjata.
Pct. 5 face referire la pct. 4, lasa de inteles ca adunarea generala hotaraste ce cheltuieli sa se repartizeze pe nr de persoane, lasa la latitudinea CEx daca scutesc sau nu persoanele.
Alte prostii, pai daca AG poate lua hotarari in privinta repartizarii cheltuililor pe nr de persoane, se poate intelege ca o hotarare luata cu 50%+1 prin care proprietarii cad de acord sa nu plateasca apa rece, calda si canalizarea, e.e. pentru ascensoare, gunoiul, este legala!!!
Aceste prevederi "ne doare" si dovedesc ca legiuitorii habar nu au ce au hotarat si votat, in plus primesc indemnizatiile babane degeaba.
Scuze. Am avut o zi cumplita, inclusiv un deces. Sunt in mare criza de timp.
Multumesc pt raspuns.
Dupa parerea mea pct (4) art 82 nu zice nimic rau: (4) Comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.
Ce vrea sa spuna acest articol e ca CEx e raspunzator de impartirea cheltuielilor (numai alea precizate la pct 1 si 2) in cote per persoana.
CEx e singurul care cunoaste situatia "persoanelor cu domiciliul în clădire", cati din ei intra la calculul anumitor cheltuieli si cunoaste cheltuielile. Aici "stabileste" trebuie vazut ca in DEX: "determină" (de exemplu prin calcul) sau "precizează".
Ca exemplu, ce face CEx conf pct (4): ia cei 100 lei dati pe gaze, cele 52 de pers cu domiciliul in cladire, scade 2 pers de la un apartament debransat si 'stabileste' cota de 2 lei/persoana.
Practic nu face asta, doar comunica datele de intrare administratorului, dar raspunde pt rezultate.
Daca sunteti de acord pana aici, continuam cu pct (5) care se leaga de "persoanele cu domiciliul în clădire" - sintagma folosita la pct (4).
Nu trebuie sa va cereti scuze, fiecare are probleme, din păcate și neplăcute, asa e viata.
Sintagma respectiva este nepotrivita, este evident inca din scopul înființarii asociației faptul a CEx repartizeaza cheltuielile persoanelor cu domiciliul in cladire, doar nu repartizeaza cheltuielile ptr persoane din alta asociație!