avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu maternitate transformat in concediu de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu maternitate transformat in concediu de odihna?

Buna seara,
Nu stiu daca am ales titlul potrivit, insa nedumerirea mea este urmatoarea: am intrat in prenatal pe 16 ianuarie 2017, am nascut pe 18 feb 2017 si am suspendat contractul de munca, intrand in crestere copil, pe data de 03 aprilie 2017. Am reluat activitatea la 1 sept 2018 si am aflat de la o prietena ca daca nu am efectuat cele 126z de concediu de maternitate, angajatorul trebuie sa calculeze si sa mi dea ce a ramas ca si concediu de odihna. Este adevarat? Precizez ca lucrez in invatamant. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 20 Iunie 2019
Perioada de concediu de maternitate -pre si postnatal - se considera perioada de activitate prestata la stabilirea duratei concediului de odihna anual.

Prin urmare, pentru perioada 16 ianuarie 2017 - 03 aprilie 2017 aveti dreptul la CO.
Buna ziua! Revin cu o intrebare. Lucrez in invatamant si am calculat nr de zile de CO pe care ar trebui sa le primesc, fara vacante si zile libere de la stat. Adunate, ar fi vorba de 49 de zile. Bun.. anul scolar nu s a terminat, asadar pot aborda inca aceasta problema la secretariatul scolii? Daca ma lovesc de un raspuns negativ(gen:"nu se poate", "nu exista asa ceva") ce pot face mai departe? Mai este valabila legea aceasta conform careia trebuie sa primesc aceste zile ca si CO? Multumesc!
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Multumesc frumos! Asadar, pot beneficia de aceste zile. Insist pe acest lucru pt ca e mai dificil cu doamnele care se ocupa de acordarea acestor drepturi. Dar atat timp cat aceasta lege exista... inseamna ca sunt obligate sa mi acorde CO. Multumesc inca o data! O zi buna!
Buna ziua din nou! Am vorbit cu secretara scolii si m a rugat sa ii aduc legea. Ca vrea sa vada unde scrie asa ceva, deoarece ea n a mai auzit pana acum. De aceea am tot insistat cu intrebarea. Exista o lege pe care sa i o pun femeii in fata? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Zile de concediu acordate pentru perioada de prenatal DMG_86 DMG_86 Buna ziua, Am intrat in concediu prenatal in 5 August 2017, si am nascut pe data de 7 Octombrie 2017. Cand am intrat in prenatal am avut consumate toate ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna ptr concediu medical matei11 matei11 Buna ziua Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie. A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii ... (vezi toată discuția)
Zile c.o. aferente concediului postnatal? Biancamacovei Biancamacovei Bună ziua, va rog sa ma ajutati daca se poate. Sunt titular la.o scoala gimnaziala, in perioada 1 sept 2015-1 ianuarie 2016 am fost in concediu postnatal, ... (vezi toată discuția)