avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu acordate pentru perioada de prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu acordate pentru perioada de prenatal

Buna ziua,

Am intrat in concediu prenatal in 5 August 2017, si am nascut pe data de 7 Octombrie 2017. Cand am intrat in prenatal am avut consumate toate zilele de concediu aferente perioadei 01 Ianuarie - 31 Iulie 2017 (14 zile).
Acum ma voi intoarce in August insa cei de la HR spun ca nu am zile de concediu aferente perioadei de prenatal. Eu as fi vrut sa le iau imediat dupa reinceperea activitatii.
Va rog mult sa ma ajutati cu clarificari si eventual legea/ ordonanta care stipuleaza acest aspect al perioadei de prenatal - ce se acorda, cum si cand pot fi luate zilele?

Va multumesc mult!
Gabriela
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
DMG_86, utilizator
Cel mai recent răspuns: DMG_86 , utilizator 08:47, 13 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru perioada concediului de maternitate - prenatal/postnatal - , aveti dreptul la concediu de odihna.

Codul Muncii
art.145
......
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
.....

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate transformat in concediu de odihna? andreeeeea123 andreeeeea123 Buna seara, Nu stiu daca am ales titlul potrivit, insa nedumerirea mea este urmatoarea: am intrat in prenatal pe 16 ianuarie 2017, am nascut pe 18 feb 2017 si ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna erica67 erica67 Buna ziua! Din 14 decembrie 2018 pana in data de 13 decembrie 2019 am fost in concediu medical din cauza unui infarct miocardic. Vreau sa va intreb daca am ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ruksandra ruksandra Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 ... (vezi toată discuția)