avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instruiri IIG si ILM de SSM si SU
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instruiri IIG si ILM de SSM si SU

Buna ziua,
La instruirea de SSM, avem decizie pentru IIG de 2 ore si 2 ore pentru ILM. Cand ar trebui facuta instruirea de SU de IIG si ILM de cate 8 ore, imediat dupa instruirea de SSM, deci 4 ore de IIG in prima zi de angajare si 4 ore instruire IIG in a doua zi, urmand deci 4 ore de instruire ILM de SU in a doua zi, respectiv 4 ore de ILM SU, in a treia zi?
O alta varianta ar fi ca instruirea de SU pentru IIG sa fie facuta in ziua a doua iar instruirea SU de ILM sa fie facuta in ziua a treia?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:48, 30 Octombrie 2018
Nu mai folositi prescurtari, nu facem rebus. Detaliati.
Toate instruirile ssm si respectiv psi-su se efectueaza conform datelor din programarea anuala a firmei, in domeniul ssm, respectiv in domeniul psi-su, cu materialele mentionate in programare pentru fiecare data, la intervale de timp mentionate in programare, cu durata mentionata in instructiunile proprii ssm, respectiv psi-su.
Dupa cum tratati instruirea obligatorie a lucratorilor imi este neclar daca detineti autorizatie ITM pentru SEPP, respectiv autorizatie IGSU pentru SEPSI. Am folosit prescurtari, dar din cele mentionate in legislatie, nu le-am inventat.
Sa inteleg ca firma dvs. este inregistrata la Registrul comertului sub titulatura 10188 ?
Buna ziua,
1. 10188 este userul cu care m-am inregistrat pe site, nicidecum denumirea firmei.
2. Sunt autorizat de ITM ca serviciu extern.
3. Intrebarea mea se referea la faptul ca multi inspectori SSM, suprapun data instruirii introductiv generale de SSM cu data instruirii introductiv generale de situatii urgenta. Ori logic nu poti face 2 instruiri concomitent si de SSM si de situatii urgenta. Intrebarea era care ar fi ordinea efectuarii instruirii introductiv generale si la locul de munca de SSM, respectiv de situatii urgenta.
4. Caz concret ca sa ma fac inteles: luni este angajata persoana care urmeaza a fi instruita. Prin decizii ale administratorului se stabileste ca durata instruirii introductiv generale, respectiv la locul de munca de SSM, este de cate 2 ore fiecare.
a). luni intre orele 8 - 10, are loc instruirea introductiv generala de SSM;
b). luni intre orele 10-12, are loc instruirea la locul de munca de SSM;
c). luni de la ora 12-16, are loc instruirea introductiv generala de situatii urgenta. Avand in vedere ca legislatia de situatii urgenta prevede durata instruirii de minim 8 ore, rezulta ca s-a facut doar jumatetedin instruiea introductiv generala de situatii de urgenta; Au trecut 8 ore de instruire, deci prima zi de munca este incheiata.
d). marti de la ora 8-12 se continua cu partea a doua a instruirea introductiv generala de situatii urgenta;
e). marti de la ora 12 - 16, are loc prima parte a instruirii la locul de munca.
f) miercuri de la ora 8 - 12, are loc a doua parte a instruirii la locul de munca a instruirii situatii urgenta.
Este ordinea corecta de efectuare a instruirii?
Multumesc anticipat!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Activitatile ssm si respectiv psi-su sunt diferite, chiar daca multi angajatori nu cunosc acest lucru. Cele doua activitati se organizeaza separat in cadrul unei firme care respecta legea.
La 600 de angajati cat sustineti ca are firma cu care aveti contract de prestari servicii ca SEPP nici nu se pune problema suprapunerii celor doua activitati.
Ordinea instruirii introductiv generale poate fi mai intai ssm si apoi psi-su in conditiile in care ambele legislatii din domeniu nu permit accesul la locul de munca fara prezentarea riscurilor profesionale identificate si evaluate in cadrul firmei (ma refer la riscurile generale ale firmei), iar activitatea de ssm are in atributii gestionarea riscurilor profesionale.
Durata instruirilor in domeniul ssm a fost stabilita prin HG nr. 767/ 2016 care modifica HG nr. 1425/ 2006 astfel:
-Art. 80^1 Durata instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru fiecare
dintre cele 3 faze prevăzute la art. 77 şi pentru instruirea periodică efectuată suplimentar celei
programate prevăzută la art. 98, nu va fi mai mică de 1 oră şi se stabileşte prin programul de
instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii potrivit prevederilor art. 15
alin. (1) pct. 8, datat şi aprobat de către angajator.
Din punctul meu de vedere, la o firma cu 600 de salariati sa stabilesti maxim 2 ore pentru instruire introductiv generala ssm si instruire ssm la locul de munca este o mare eroare din partea firmei.
Durata instruirii introductiv generale si a instruirii la locul de munca trebuie sa fie in concordanta cu materialele de instruire care se utilizeaza, volumul si importanta acestora, cu modul de testare a cunostintelor dobandite si a reactiei lucratorului nou angajat la contactul cu firma si locul de munca/ postul de lucru.
Trebuie avut in vedere si
-Art.92 (2) Durata instruirii la locul de muncă se stabileşte de către angajator, împreună cu:
a) conducătorul locului de muncă respectiv; sau
b) lucrătorul desemnat; sau
c) serviciul intern de prevenire şi protecţie; sau
d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.
Conform prevederilor acestui articol, dvs. ca SEPP aveti obligatia legala sa prezentati angajatorului punctul dvs. de vedere si de ce nu, sa-l impuneti. Cum dvs. acceptati sa fiti secretara conducatorilor locurilor de munca si sa completati fisele individuale ssm, nu aveti cum sa va impuneti un punct de vedere corect, in beneficiul lucratorilor.
La psi-su instruirea introductiv generala a ramas de 8 ore, probabil este inca vie sperietura de la Colectiv si Bambu.
Daca ne referim strict la abordarea celor 2 activitati de catre angajator (stabilirea programului de instruire prin decizie interna), responsabilitatea din scripte este a acestuia si nu-i doreste nimeni sa ajunga sa dea explicatii in fata procurorului.
Vreau sa cred ca ati inteles ce am vrut sa scriu. Consider ca un SEPP trebuie sa fie profesionist si sa-si respecte blazonul. Numai asa puteti fi util angajatorilor, chiar daca acestia nu sunt receptivi intotdeauna la sfaturi primite de la profesionisti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruirea la angajare a minorilor Dorisz Dorisz Care este durata instruirii la angajare la PSI a minorilor cu varsta intre 16-18 ani (timp de lucru 6 ore/zi), avand in vedere ca la PSI durata instruirii la ... (vezi toată discuția)
Completare fișe ssm, psi legissmsu legissmsu Buna seara, data admiterii la lucru in fisa SSM coincide cu cea din Fisa de PSI sau este ultima data de la ILM -ul din fisa SSM? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Instruire angajat 2 ore puuv puuv Buna ziua, Au mai fost discutii pe tema asta, dar fara o concluzie clara. Intrebarea este daca IIG si ILM pt. o persoana angajata cu 2 ore se face 4+4 zile ... (vezi toată discuția)