Tatal meu are permis de conducere cat. B din 1997. In vara lui 2011 a obtinut si permis pentru cat. A, reinnoind astfel permisul care in momentul de fata este valabil pana in 2021. In 2012 a suferit un accident in urma caruia a ramas cu handicap grav gradul 1 nerevizuibil.
In 2014 a fost declarat apt pentru condus si i s-au dat niste coduri de restrictie. Masina cumparata a fost deja adaptata conform cerintelor medicale insa nu stim ce sa facem cu permisul de conducere.
Doresc sa stiu urmatoarele:
1) are dreptul sa conduca o masina adaptata nevoilor lui cu permisul de conducere pe care il are deja si care este valabil pana in 2021 sau este obligat de lege sa schimbe neaparat actualul permis cu unul nou pe care sa fie trecute codurile ?
2) Poate astepta pana cand expira cel de acum si sa il reinnoiasca abia in 2021 ?
Mentionez ca am primit raspuns de la DRPCIV in care mi se spune ca nu exista lege care sa-l oblige pe tata sa isi preschimbe permisul si ca poate conduce cu cel actual.
Oricum permisul de conducere trebuie schimbat. Permisul pe care il oseda tatal dvs. da dreptul de a conduce vehicule cat. A (motociclete) si B (autoturisme). Presupun ca vehicule cat. A nu mai poate conduce si, din motive medicale, trebuie anulat categoria A din permis. Presupun ca in asemenea situatii se schimba permisul. Ar fi posibila numai anularea categoriei A din permisul existent. Mergeti la DRPCIV cu permisul si actele doveditoare si salariatii de acolo stiu cum sa procedeze.
ing. Ioan Ciobanu