avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul medical pre si postnatal luat dupa activarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul medical pre si postnatal luat dupa activarea ca PFA constituie vechime in munca?

O persoana a activat ca PFA un an intre 2011 si 2012, perioada in care s-au platit contributiile la asigurari sociale, avand contracte cu casa de sanatate, pensii, somaj. Din 1 iunie 2012 a intrat si a beneficiat de concediu prenatal, apoi de concediu postnatal, platite de Casa de sanatate (cele 126 de zile). Ulterior a beneficiat de CIC pana la 2 ani ai copilului. Intrebarea mea este daca cele 126 de zile sunt considerate vechime (in munca, sau in specialitate?) pentru stabilirea unor drepturi salariale, intrucat acum e angajata cu contract de munca. Prezicez ca perioada de concediu de ingrijire copil s-a luat considerare, iar cea de concediu medical nu s-a luat in considerare pentru vechimea in munca. Este acest lucru influentat de faptul ca inainte de aceste concedii a activat ca PFA? Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
CristinaPopenta, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristinaPopenta , utilizator 07:04, 2 Noiembrie 2018
In speta, concediul de maternitate nu este vechime in munca si/sau in specialitate.

Activitatea desfasurata in calitate de PFA nu confera vechime in munca.
Imi puteti indica in baza carui articol de lege? Inteleg ca activitatea ca PFA nu e vechime, dar de ce si concediul medical? In situatia unui angajat cu contract de munca, concediul medical se ia in calcul la vechime. Cotizarea la casa de sanatate pt PFA s-a facut in baza unui contract pe perioada activarii ca PFA. Un articol / lege mi-ar fi util. Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art.16 C.mun.
....
(5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
....

Dvs ati beneficiat de concediu de maternitate in baza unui contract de asigurare si nuin baza unui raport de munca/de serviciu.

Contractele de asigurare nu sunt supuse Codului Muncii.
Multumesc.

Cornel Vasile a scris:

Art.16 C.mun.
....
(5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
....

Dvs ati beneficiat de concediu de maternitate in baza unui contract de asigurare si nuin baza unui raport de munca/de serviciu.

Contractele de asigurare nu sunt supuse Codului Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea activitate in concediu prenatal/postnatal? clodete clodete Buna ziua, Am un PFA-profesie liberala,am achitat cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii.Vreau sa intru in concediu prenatal/postnatal,126 zile fara a ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru a beneficia de concediu medical si concediu prenatal si postnatal si categoriile de persoane care pot incheia contract de asigurari sociale ioan-s ioan-s Buna seara! As dori cateva lamuriri referitoare la conditiile de a beneficia de concediu medical, concediu postnatal si prenatal, dar si indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ralu_c ralu_c Buna ziua! As avea si eu o mare nelamurire legata de primirea indemnizatiei crestere copil pana la varsta de 2 ani. Situatia mea este urmatoarea: Din februarie ... (vezi toată discuția)