avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu vinovat fãrã RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu vinovat fãrã RCA

Bună ziua. Am o întrebare. Am avut acum ceva vreme un accident de circulație, eu fiind în postura de victimă. Vinovatul a declarat că nu are niciun act la el, dar mi-a spus că nu are nici asigurare valabilă și mi-a arătat o poliță expirată de mai mult de o lună. Au trecut aproape 3 săptămâni de atunci şi acum mi-a spus că nu se va duce deloc la poliţie să declare accidentul. De altfel, nici poliţistul nu este deloc cooperant, minţindu-mă în nenumărate rânduri. Lui nu i s-a luat până acum nicio declaraţie şi nici nu a adus vreun act la poliţie. Ce pot să fac în continuare? Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: mateivoicu , utilizator 22:48, 12 Noiembrie 2009
Ce puteti face dvs. depinde de detaliile cazului.
Erati sofer sau pieton? Ce fel de accident?
S-a savarsit vreo infractiune?
In ce fel ati fost vatamat? Fizic, medical? Acte medicale aveti? Ce fel?
A fost chemata politia la locul accidentului? Cum? Salvarea?
Cum a ajuns politistul mincinos in ecuatie?

In principiu, pentru problemele cu politistul va puteti adresa superiorilor sai.
Pentru sesizarea unor infractiuni, va puteti adresa Politiei sau Parchetului.
Pentru recuperarea daunelor provocate de soferi fara RCA, in anumite conditii, va puteti adresa Fondului de protectie al victimelor strazii.
Eu eram șofer, singur în mașină, undeva în afara Bucureștiului. În fața mea, noaptea, mi-a apărut o mașină fără lumini dintr-o afara părții carosabile, într-o curbă, el încercând să întoarcă. Nu am putut evita impactul. Cel ce mi-a ieșit în față a declarat inițial că nu are nimic, dar mai apoi că îl doare o mână și a plecat până la spital, fără să aștepte poliția, lăsându-i pe cei cu care mai era el în mașină acolo. Am chemat și poliția, a făcut măsurători, poze etc. Polițistul cu dosarul mi-a spus că s-a dus la spital să îi vadă actele, am stat aproape 3 ore în secția de poliție ca să se întoarcă și să îmi zică că nu are niciun act la el, că e internat acolo deocamdată (ulterior am aflat de la spital că nu a fost deloc internat, ci doar a trecut pe acolo) și că să aștept să vină cu actele. Și tot aștept.
Sesizati in scris comandantul sectiei din care face parte politistul cu pricina, sau pe comandantul comandantului.
Povestiti ceea ce ati scris aici, cu data exacta, si cu toate detaliile pe care vi le amintiti: nume al celuilalt sofer, nume martori - chiar si incomplet, numere si descriere a masinilor si ale avariilor, spitalul unde stiti ca s-a dus soferul, cu ce s-a dus la spital, date exacte, ore, tot-tot.
Explicati si ca, din cauza pasivitatii politiei (atat la locul faptei, cat si ulterior) , nu aveti actele necesare reparatiilor si recuperarii pagubelor, nu puteti identifica persoana responsabila. Spuneti si ca avti suspiciunea ca s-au savarsit unele infractiuni (conducerea unui autoturism fara ITP, fara RCA, in stare de ebrietate, poate neinmatriculat, de catre o persoana fara permis de conducere... stiu eu, orice neregula potentiala...), si ca in lipsa unui raspuns de la politie in cel mai scurt termen va veti adresa Parchetului competent pentru a lua masurile legale impotriva celui vinovat de accident, precum si pentru tragerea la raspundere a politistilor pentru infractiuni in legatura cu serviciul.
Eventual mergeti si intr-o audienta la acesta.
Este foarte important sa aveti probe in ceeace veti sustine.(data, ora,martori care au vazut politistul care era de serviciu sau care v-au vazut asteptand in sediu,etc)
In privinta vinovatului, daca masina a suferit avarii, unde a facut reparatia (urmele sunt vizibile) si pe baza carei autorizatii?Solicitati investigatii pe baza datelor din p.v. pe care presupun ca il aveti.
În primul rând, mulțumesc amândurora pentru răspunsuri.
@nucu$: din păcate, tocmai procesul verbal (sau anexa 2) mă chinui să îl obțin de la polițist. Mașina mea stă lovită de atunci.
Dacă nu se prezintă cel ce m-a lovit într-un termen anume pentru declarații (polițistul mi-a zis ceva de 60 de zile (?), termen ce mi se pare enorm), când sau cum obțin vreun proces verbal sau vreun act pentru a discuta cu cei de la FPVS?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Reparatie masina inainte de finalizarea anchetei politiei PopescuOctav PopescuOctav Am avut masina parcata si o alta masina mi-a lovit-o. Soferul a fugit de la locul acidentului dar am apucat sa-i iau numarul, m-am prezentat la Politie ... (vezi toată discuția)
Accident camion fara rca andreimt andreimt Buna seara. In urma cu o saptamana am fost implicat intr-un accident rutier in Bulgaria. Am fost dirijat de cineva in timp ce dadeam cu camionul cu spatele ... (vezi toată discuția)