avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal ca pentru a inchide al 2-lea cont, cf. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal ca pentru a inchide al 2-lea cont, cf. Legii 196/28.09.18, sa ni se solicite Certificat de grefa?

Suntem o Asoc. de Propr. constituita in 2002 avand cont la Alpha Bank. Actualul presedinte este ales din 2004. In 2009, Asociatia a incheiat un Contract de Inchiriere cu Raiffeisen Bank. Aceasta ne-a obligat sa ne deschidem al 2-lea cont pt. a ne vira chiria lunara. Precizam ca facturile Asociatiei pentru incasarea utilitatilor furnizate agentilor economici, inclusiv Sucursalei Raiffeisen, contin contul asociatiei deschis la Alpha Bank. Cf. Legii 196/28.09.a.c. (Art.20 alin 1) trebuie sa avem in singur cont. Este legal ca pentru a inchide contul la Raiffeisen, sa depunem Certificat de grefa asa cum ni se solicita? Va multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Asociatia de Proprietari N. Balcescu , utilizator 17:49, 3 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine va solicita certificat de grefa, banca Raiffeisen? Pentru ce va cere certificat de grefa?

Certificatul de grefa se solicita instantei pentru a dovedi existenta unui litigiu/actiuni deschise in instanta.
[ link extern ]

Ati cerut functionarului sa va comunice temeiul legal al solicitarii si motivul solicitarii?
Multumim pt. promptitudinea dvs. Depart. Juridic al Bancii Raiffeisen ne solicita acest certificat. Initial, salariata bancii ne-a dat sa completam o dispozitie de plata pt. trasferul banilor de la Raiffaisen la Alpha Bank. Presupun ca doresc sa ne forteze sa renuntam la contul Alpha Bank in favoarea mentinerii contului la Raiffeisen desi acest lucru nu e dorit de Asoc. din motive morale si financiare: proprietarii cunosc contul Asoc. de Proprietari ca fiind cel de la Alpha Bank si deci fac plati online sau depuneri in numerar la caseriile Alpha Bank in contul Asoc..
Facturile Asoc. de Propr. (lucru stiut si de Raifeissen pt. ca si lor le trimitem lunar cota-parte din cheltuieliile de intretinere) + chitantierele de incasari de la proprietari indica contul Alpha Bank.
ps Salariata bancii va face o revenire la Juridic pt. a afla daca este suficienta copie a PV al AG din 2004 cand a fost ales si ulterior reales actualul presedinte.
Solicitarea dep juridic a RB v-a fost comunicata in scris sau verbal, la ghișeul bancii?

Banuiesc ca verbal atata timp cat nu cunoasteti de ce v-a fost cerut si ati apelat la forum.

Cereti printr-o adresa pe care o inregistrati la banca sa va comunice temeiul legal al solicitarii certificatului de grefa si cine trebuie sa vi-l puna la dispoziție.

Pentru a nu mai avea batai de cap, notificati RB ca inchideti contul nr... deschis la ei ptr plata chiriei avabd in vedere prevederile L186/2018 si indicați contul de la AB in care sa vireze chiria incepand cu data de 1 noiembrie 2018.

Dvs sunteți cei care impuneti regulile si nu RB.

Daca nu le convine, le impuneti un termen de 3 luni in care sa isi caute alta locatie si sa isi mute catrafustele, sau cat aveti termen prevazut ptr rezilere.

Fiti sigur ca isi vor plati chiria unde le indicati.

In statut nu aveti prevazut perioada pentru care sunt alesii membrii CEx si presedintele?
Ce perioada are un contractul de mandat?
L-ati ales pe viata?
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
cyan, moderator
Ieri am fost la RB cu dl. Presed. si le-am spus ca ne pare rau dar trebuie sa inchidem contul cf.. preved. Art. 20(1) a noii legi a Asoc. de Propr.L196/28.09.a.c. Sefa a inteles si ni s-a imanat OP (ordinul de plata) in vederea transfer. banilor de la RB la AB; am revenit la RB cu OP si mi-au spus ca asteapta ok transferulu;i peste 3h mi s-a comunicat telef:. juridic solicita Certif de grefa;
Urmare a sfatului dvs. am contactat RB cerand temeiul legal.
Luni, vom reveni in scris cu t. obs. dvs. si o vom inregistra iesire./intrare la RB. Multumim mult
ps CEx si presed sunt alesi la AG, din 2 in 2 ani. Cum prezenta e scazuta unii sunt realesi. Funny but that"s true! Weekend placut !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Daca fac pe nebunii le puneti in vedere ca veti sesiza situatia Consiliului de Supraveghere a Bancilor din BNR.

Puteti sa le spuneti in notificare pe langa solicitarea temeiului legal si faptul ca nu aveti nicio obligatie prevazuta in acest sens in contractul de inchiriere iar in cazul in care nu sunt de acord cu inchiderea contului, veti sesiza CSB din BNR si rezilia contractul de inchiriere, solicitand si daune pentru refuzul inchiderii contului.

Nu cred ca "juristi" isi vor permite sa mai forteze nota cu certificatul de grefa, le spuneti clar, cu subiect si predicat, nu aveti nicio astfel de obligatie in contract.
La revedere si un praz verde!

Puteti face si o sesizare la nivelul central al RB.

[ link extern ] /

Atunci cand isi fac treaba si nu exista probleme, se intelege ca pot fi realesi, in conditiile in care nu exista in statut restrictii privind nr de mandate.

Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Administratie carmenss carmenss Buna ziua, Un administrator imobile doreste sa plateasca taxele salariale ale lui, in baza CIM pe perioada lunii aprilie... unde merge? in baza a carui ... (vezi toată discuția)
Actualizarea numelui membrilor comitetului ales al asociatiilor de proprietari Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu La înființarea asociației de proprietari (transformata din asociației de locatari printr-o încheiere civila a Judecătoriei municipale) și ulterior, la ... (vezi toată discuția)
Schimbare specimen semnatura presedinte asoc.proprietari dan61 dan61 De cand sunt administrator am schimbat doi presedinti,cu primul am fost la banca si pe baza procesului verbal al adunarii gen.s-a intocmit un pr.verbal de ... (vezi toată discuția)