avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amenda legea 50/1991 constructii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Amenda legea 50/1991 constructii

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in privinta contestarii unei amenzi la regimul constructiilor.
Speta e urmatoarea: in anul 2008 am construit un imobil- casa la curte pe un teren ce imi apartine in jud. Ilfov. Constructia a fost realizata cu toate formele legale: proiecte, certificat urbanism, autorizatie constructie( pt casa, imprejmuire gard, fosa septica, etc), receptia lucrarii.
Dupa finalizarea constructiei, in anul 2010 am cumparat un garaj tip prefabricat pe care l-am asezat pe terenul meu, mai exact partial pe fosa pe care am construit-o pe toate laturile din beton armat. Acel garaj a ramas in pozitia initiala pana in prezent, este mobil, adica poate fi mutat oricand in alta pozitie cu ajutorul unei macarale si nu are fundatie proprie. Este asezat pe placa fosei septice. In luna oct.2018, urmare a unei petitii formulate de un vecin, am fost sanctionat contraventional conf legii 51/1990 art. 26 alin 1 lit a cu amenda de 1000 lei pe care am primit-o azi prin posta. In pvcc este mentionat doar ca "in urma controlui din 12.10.2018 s-a constatat ca am construit un garaj fara autorizatie". Nu este mentionata data savarsirii faptei ci doar data constatarii acesteia, anume 12.10.2018. La rubrica adresa imobilului este mentionata o alta adresa decat cea unde figureaza imobilul meu, respectiv adresa altor vecini. Adica am construit garajul la adresa postala a vecinilor mei si nu cea unde figureaza imobilul meu. Deasemenea, la rubrica domiciliul contravenientului este mentionata aceeasi adresa gresita.
Am sanse de castig la o eventuala contestatie invocand ca motiv prescriptia? Aveam obligatia sa obtin autorizatie de constructie pt amplasarea acelui garaj?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 15:37, 9 Decembrie 2022
Recomand sa faceti contestatie in cel mai scurt timp posibil. Adresa eronata.
Pentru acel "garaj" mobil, nu aveti nevoie de autorizatie de construire. Maine o puteti lua si o mutati in gradina.
Multumesc
Eronat ! Autorizatiile se emit pentru executare lucrari prevazute la art 1 si art 3 din Legea 50 /91 sigurele exceptate fiind lucrarile de la art.11 ae aceleiasi legi . Deci nu se autorizează construcții ci se autorizează EXECUTARE LUCRARI de : construire, reconstruire, modificare , amplasare si amenajări , mobilier urban daca este ancorat de sol ...etc Garajul dvs. este o construcție modulara / prefabricată dar este tot construcție si nu se poate AMPLASA fără autorizație de construire care se emite cu respectarea reglementarilor URBANISTICE din PUG ; Prin vicii de forma puteti anula PV contraventie dar pe fond va trebuie oricum autorizație pentru a menține garajul altfel acesta este supus măsurii desființării ce poate fi dispusă de instanta la solicitarea autorității publice locale .
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2020
archibaldo, utilizator
Pardon! Ce fel de lucrări? Lucrări scrise de la Bac sau lucrări „de construcții”?

După interpretarea de mai sus, mă mir că nu s-au dat (încă) amenzi și pentru lipsa autorizației dăăă „construire” pentru lucrarea ... de doctorat. Sau pentru te miri ce altfel de lucrare - cuvânt care, în limba română, are oreșcari înțelesuri încâpând cu: 1. Efort fizic sau intelectual depus cu scopul de a realiza ceva.

Păi, nici efortul depus în vederea executării... lucrărilor preliminare facerii copiilor nu se regăște printre excepțiile prev. de art. 11 din Legea de mai sus. Ce ne facem!?

Iertare. Imi face o deosebită plăcere să reduc la absurdul ... absurdului.

Legea 50/1991 se numește Lege pentru executarea lucărilor de construcții.
Capitolul I are titlul marginal „Autorizarea executării lucrărilor de contrucții”.
Dacă facem abstracție de oareșce cuvinte din lege și le alegem doar pe-alea care ne convin, atunci...

Rețineți vă rog că nu m-am pronunțat în niciun fel cu privire la situația/garajul din speță.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2020
romascanu, moderator
Multumesc. Am introdus singur la instanta plangere contraventionala iar pvcc a fost anulat in apel, hotararea fiind definitiva. Astept redactarea.

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare noane noane in anul 1996 am cumparat de la socrii cu act de vanzare cumparare un imobil construit in anul 1994 si terenul aferent in suprafata de 300 mp.pe care era ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie pe teren privat pescaru_f pescaru_f Buna ziua , am o problema si am nevoie de ajutor ,am construit o casa pe terenul meu aflat in sectorul 1 ,fara autorizatii de constructii . Am cinci ani si ... (vezi toată discuția)
Amplasare fosa septica alex&mm alex&mm din ce stiu eu,o fosa septica nu poate fi amplasata la o distanta mai mica de 10 metri fata de un put cu apa potabila.Ceea ce nu stiu eu,este daca traseul ... (vezi toată discuția)