Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in privinta contestarii unei amenzi la regimul constructiilor.
Speta e urmatoarea: in anul 2008 am construit un imobil- casa la curte pe un teren ce imi apartine in jud. Ilfov. Constructia a fost realizata cu toate formele legale: proiecte, certificat urbanism, autorizatie constructie( pt casa, imprejmuire gard, fosa septica, etc), receptia lucrarii.
Dupa finalizarea constructiei, in anul 2010 am cumparat un garaj tip prefabricat pe care l-am asezat pe terenul meu, mai exact partial pe fosa pe care am construit-o pe toate laturile din beton armat. Acel garaj a ramas in pozitia initiala pana in prezent, este mobil, adica poate fi mutat oricand in alta pozitie cu ajutorul unei macarale si nu are fundatie proprie. Este asezat pe placa fosei septice. In luna oct.2018, urmare a unei petitii formulate de un vecin, am fost sanctionat contraventional conf legii 51/1990 art. 26 alin 1 lit a cu amenda de 1000 lei pe care am primit-o azi prin posta. In pvcc este mentionat doar ca "in urma controlui din 12.10.2018 s-a constatat ca am construit un garaj fara autorizatie". Nu este mentionata data savarsirii faptei ci doar data constatarii acesteia, anume 12.10.2018. La rubrica adresa imobilului este mentionata o alta adresa decat cea unde figureaza imobilul meu, respectiv adresa altor vecini. Adica am construit garajul la adresa postala a vecinilor mei si nu cea unde figureaza imobilul meu. Deasemenea, la rubrica domiciliul contravenientului este mentionata aceeasi adresa gresita.
Am sanse de castig la o eventuala contestatie invocand ca motiv prescriptia? Aveam obligatia sa obtin autorizatie de constructie pt amplasarea acelui garaj?
Multumesc.
Maestre este vorba de lege speciala deci de limbaj specializat: Spre informarea dvs aceeași fapta este contravenție nu doar in Legea 50/1991 ( unde prescripția este de 3 ani de la data săvârșirii ) ci si in Legea 10/1995 ( unde termenul de prescripție de 5 ani curge doar de la data recepției la terminarea lucrărilor - adică niciodată pentru construcții neautorizate deoarece acestea nu pot fi recepționate - Legea 10 ca si Codul fiscal prevede obligațiile proprietarului pe întreaga durata de viata a construcției) Diferența intre contravenția din L 50 fata de legea 10 este ca amenzile pe legea 10 le aplica exclusiv ISC (controlul statului) nu autoritățile publice locale (primarii sau politia locala)
Legea 50 conține sintagma "LUCRĂRI" nu doar "construcții " bloduite de dvs si se refera la orice tip de intervenție supusa autorizării (atât construire/edificare/modificare/consolidare cat si demolare /desființare ) etc. ,
In speță FAPTA contravențională este executarea LUCRARILOR de construire fără autorizație sau fără respectarea autorizației termenul de prescripție fiind 3 ani de la data terminării in fapt a lucrărilor neautorizate.
In drept Legea 50/1991 si 350/2001 prevăd ca dreptul de construire se ACORDA de către emitentul autorizației pe baza reglementarilor urbanistice in vigoare.
CONSTRCTIA sau amenajarea, mobilierul urban , amplasata, edificata, modificata, extinsa reparată sau demolata neautorizat este doar proba materiala a săvârșirii acestor contraventii,