avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Si reclamanti si parati?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Si reclamanti si parati?

Un proces de succesiune cu un singur reclamant si 5 parati.
Reclamantul vrea toata mostenirea pentru el pentru ca a acceptat in termen.

In timpul procesului, moare reclamantul si se introduc in cauza mostenitorii X si Y, care nu erau parti in proces.
Mor si 2 parati si se introduc in cauza mostenitorii care sunt X pentru unul si Y pentru celalalt.

Acuma, pot X si Y sa aiba calitatea si de reclamanti si de parati? :-/
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:07, 13 Noiembrie 2009
Evident ca nu! Dar in Romania se poate si asa!
GabrielaA a scris:

Un proces de succesiune cu un singur reclamant si 5 parati.
Reclamantul vrea toata mostenirea pentru el pentru ca a acceptat in termen.

In timpul procesului, moare reclamantul si se introduc in cauza mostenitorii X si Y, care nu erau parti in proces.
Mor si 2 parati si se introduc in cauza mostenitorii care sunt X pentru unul si Y pentru celalalt.

Acuma, pot X si Y sa aiba calitatea si de reclamanti si de parati? :-/

Buna seara,

lucrurile sunt mai simple decat par la prima vedere;
Daca X si Y au acceptat ambele mosteniri si dupa reclamanti si dupa parati atunci este clar ca au dobandit cotele acestora iar in cadrul partajului cotele lor s-au marit, ramanand sa imparta cu restul mostenitorilor.
Dealtfel in cadrul partajului oricum se retine in doctrina ca partile au dubla calitate de reclamanti si parati.

Avocat Boncu
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Boncu Constantin, Avocat
:hm: Pozitia reclamantului era ca nu are ce sa imparta, cum am spus mai sus. Si in continuare X si Y vor merge pe aceeasi idee.
pot sa fie atat reclamanti cat si parati dar in procese diferite:))
cred ca vreti sa spuneti ca au depus o cerere reconventionala si nu au stat pasivi?;)
Nu. Cum am spus mai sus au decedat partile: reclamantul si 2 parati (din 5).

Mostenitorii reclamantului sunt X si Y iar mostenitorii celor 2 parati sunt: pentru unul X si cineva si pentru altul Y si cineva.

Pe mine ma intereseaza strict cum pot sta in judecata X si Y in ideea ca au mostenit de la parti cu interese contrare.

Alte discuții în legătură

Rejudecare - partaj succesoral cridi cridi A - reclamant , sot supravietuitor ; B- parat , descendent ; C - parata , descendenta . B - depune intampinare ; C - intampinare si cerere reconventionala . In ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a altor persoane. actiune in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache X si Y sunt coproprietari pe un teren. Doar X il cheama in judecata pe Z printr-o actiune in revendicare. Z poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea calitãþii de mostenitor ºi excepþia lipsei calitãþii procesuale pasive alertbrain alertbrain Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat intr-un proces cu asociatia de proprietari ptr datorii ale mamei mele defuncte, eu fiind unicul ei fiu ... (vezi toată discuția)