avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Si reclamanti si parati?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Si reclamanti si parati?

Un proces de succesiune cu un singur reclamant si 5 parati.
Reclamantul vrea toata mostenirea pentru el pentru ca a acceptat in termen.

In timpul procesului, moare reclamantul si se introduc in cauza mostenitorii X si Y, care nu erau parti in proces.
Mor si 2 parati si se introduc in cauza mostenitorii care sunt X pentru unul si Y pentru celalalt.

Acuma, pot X si Y sa aiba calitatea si de reclamanti si de parati? :-/
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:07, 13 Noiembrie 2009
Parerea mea este ca judecatorul ar trebui sa ii scoata din cauza pe X si Y ca si parati si sa ramana doar reclamanti impotriva celorlati 3 mostenitori! Este evident ca nu pot fi si reclamanti si parati in aceeasi cauza!
buna ziua!
acceptarea de catre X si Y a succesiunilor celor 2 defuncti (in caliatate de legatarii unversali?), are ca efect confundarea celor 2 patrimonii.
datoriile sau creantele se sting prin confuziune.
MIHAI GRIGORE a scris:

Parerea mea este ca judecatorul ar trebui sa ii scoata din cauza pe X si Y ca si parati si sa ramana doar reclamanti impotriva celorlati 3 mostenitori! Este evident ca nu pot fi si reclamanti si parati in aceeasi cauza!


Mihai, iti propun sa-i lasi pe juristi sa raspunda pe chestiunile juridice.
GabrielaA a scris:

:hm: Pozitia reclamantului era ca nu are ce sa imparta, cum am spus mai sus. Si in continuare X si Y vor merge pe aceeasi idee.


Trebuie sa plecam de la ceea ce a spus mai sus dna. Av. Ioana Cristea, respectiv de la faptul ca acceptand succesiunile respective s-a produs o confuziune a patrimoniilor ; aici este rezolvarea cadrului procesual din acest dosar.

Prin urmare in acest dosar vor fi parti X, Y si celelalte 3 persoane care doresc partajul.
Asadar vor fi parti si atat, nefiind foarte importanta in aceasta procedura calitatea de reclamant sau de parat.
Doctrina vorbeste pe buna dreptate despre dubla calitate pe care partile o au in aceste spete.
Este si firesc sa fie asa intrucat oricare dintre parti poate porni partajul, calitatea procesuala activa fiind data de calitatea de comostenitor/coproprietar iar nu de calitatea de persoana al carei drept a fost incalcat.
Invers, calitatea procesuala pasiva este data tot de calitatea de comostenitor/coproprietar iar nu de insusirea de persoana care a adus atingere unui drept al unei persoane.
In concluzie, partajul este un caz in care partile au atat calitate procesuala activa ( adica pot reclama) cat si calitate procesuala pasiva ( adica pot fi parati) in acelasi timp.

Ca au sau nu de impartit ceva asta se judeca plecand de la noua realitatea data de situatia de fapt anterioara, tinand evident seama si de modificarile produse prin decesele respective si acceptarea succesiunilor de catre X si Y.

Avocat Boncu
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Boncu Constantin, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare - partaj succesoral cridi cridi A - reclamant , sot supravietuitor ; B- parat , descendent ; C - parata , descendenta . B - depune intampinare ; C - intampinare si cerere reconventionala . In ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a altor persoane. actiune in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache X si Y sunt coproprietari pe un teren. Doar X il cheama in judecata pe Z printr-o actiune in revendicare. Z poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea calitãþii de mostenitor ºi excepþia lipsei calitãþii procesuale pasive alertbrain alertbrain Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat intr-un proces cu asociatia de proprietari ptr datorii ale mamei mele defuncte, eu fiind unicul ei fiu ... (vezi toată discuția)