GabrielaA a scris:
:hm: Pozitia reclamantului era ca nu are ce sa imparta, cum am spus mai sus. Si in continuare X si Y vor merge pe aceeasi idee.
Trebuie sa plecam de la ceea ce a spus mai sus dna. Av. Ioana Cristea, respectiv de la faptul ca acceptand succesiunile respective s-a produs o confuziune a patrimoniilor ; aici este rezolvarea cadrului procesual din acest dosar.
Prin urmare in acest dosar vor fi parti X, Y si celelalte 3 persoane care doresc partajul.
Asadar vor fi parti si atat, nefiind foarte importanta in aceasta procedura calitatea de reclamant sau de parat.
Doctrina vorbeste pe buna dreptate despre dubla calitate pe care partile o au in aceste spete.
Este si firesc sa fie asa intrucat oricare dintre parti poate porni partajul, calitatea procesuala activa fiind data de calitatea de comostenitor/coproprietar iar nu de calitatea de persoana al carei drept a fost incalcat.
Invers, calitatea procesuala pasiva este data tot de calitatea de comostenitor/coproprietar iar nu de insusirea de persoana care a adus atingere unui drept al unei persoane.
In concluzie, partajul este un caz in care partile au atat calitate procesuala activa ( adica pot reclama) cat si calitate procesuala pasiva ( adica pot fi parati) in acelasi timp.
Ca au sau nu de impartit ceva asta se judeca plecand de la noua realitatea data de situatia de fapt anterioara, tinand evident seama si de modificarile produse prin decesele respective si acceptarea succesiunilor de catre X si Y.
Avocat Boncu