avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neacceptarea calitãþii de mostenitor ºi excepþia ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neacceptarea calitãþii de mostenitor ºi excepþia lipsei calitãþii procesuale pasive

Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat intr-un proces cu asociatia de proprietari ptr datorii ale mamei mele defuncte, eu fiind unicul ei fiu mostenitor.

Mentionez ca nu am facut succesiunea, deci nu am calitatea de proprietar.

Din cele citite pe acest forum am inteles ca pot invoca in Intampinare lipsa calitatii procesuale pasive.

Intrebare

Pot sa adaug la prima infatisare si o cerere de intrerupere sau anulare (nu cunosc termenul exact ) a acestei actiuni judecatoresti , in sensul ca reclamanta sa deschida o alta actiune ptr recuperarea banilor in care sa nu ma implice pe mine intrucat nu accept calitatea de mostenitor?


Precizez ca venitul meu pe membru de familie este cca 300 lei, deci nu am bani sa fac succesiunea, sa platesc datoriile la intretinere si la alti furnizori, sa renovez garsoniera care este fff deteriorata.
Am facut un calcul si in acest moment de criza este mai avantajos sa renunt la mostenire.


Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 13:45, 13 Martie 2013
puteti da o declaratie notariala de renuntare la mostenire si o depuneti in copie certificata (cu mentiunea conform cu originalul si semnata de dvs) la dosar, alaturi de o hartie prin care invocati aceasta lipsa a calitatii procesuale pasive.
Pentru a da o astfel de declaratie conteaza cand a decedat mama, puteti accepta expres sau renunta doar in termenul de optiune succesorala.
Puteti depune intampinare in care sa scrieti ca nu sunteti proprietar si nici nu ati acceptat expres sau tacit succesiunea.

Multumesc f mult ptr raspuns.=D>

Un singur lucru nu am inteles, mai trebuie sa depun cerere de anulare a actiunii judiciare ca sa nu mai ma cheme la alt termen de judecata?
Dvs. trebuie să depuneţi la dosar întâmpinare, însă asta nu înseamnă că instanţa va rămâne în pronunţare la primul termen al cauzei. În funcţie de mai mulţi factori (procedura de citare cu părţile, solicitările reclamantei etc.), instanţa poate dispune mai multe termene în cauză.

Excepţiile procesuale se invocă prin întâmpinare. Invocaţi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive în raport cu petitul acţiunii, dezvoltaţi-o adică motivaţi-o în fapt şi în drept, apoi, la finalul întâmpinării, solicitaţi instanţei ca, pentru toate motivele arătate în întâmpinare, să respingă cerea de chemare în judecată formulată de asociaţia X ca fiind îndreptată împotriva unnei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca este chemata in judecata mama dvs. si este decedata trebuie introdusi in cauza mostenitorii.
Daca dati declaratie de renuntare la mostenire vor mosteni alti mostenitori.
Trebuie sa va ganditi foarte bine cum sa procedati pentru ca puteti incurca cumva asociatia de proprietari dar in egala masura va puteti incurca si dvs. in ceea ce priveste mostenirea care va revine...si sa o pierdeti ceea ce cu siguranta ca nu ati dori...

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar anamaria01 anamaria01 Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? ... (vezi toată discuția)