avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neacceptarea calitãþii de mostenitor ºi excepþia ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neacceptarea calitãþii de mostenitor ºi excepþia lipsei calitãþii procesuale pasive

Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat intr-un proces cu asociatia de proprietari ptr datorii ale mamei mele defuncte, eu fiind unicul ei fiu mostenitor.

Mentionez ca nu am facut succesiunea, deci nu am calitatea de proprietar.

Din cele citite pe acest forum am inteles ca pot invoca in Intampinare lipsa calitatii procesuale pasive.

Intrebare

Pot sa adaug la prima infatisare si o cerere de intrerupere sau anulare (nu cunosc termenul exact ) a acestei actiuni judecatoresti , in sensul ca reclamanta sa deschida o alta actiune ptr recuperarea banilor in care sa nu ma implice pe mine intrucat nu accept calitatea de mostenitor?


Precizez ca venitul meu pe membru de familie este cca 300 lei, deci nu am bani sa fac succesiunea, sa platesc datoriile la intretinere si la alti furnizori, sa renovez garsoniera care este fff deteriorata.
Am facut un calcul si in acest moment de criza este mai avantajos sa renunt la mostenire.


Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 13:45, 13 Martie 2013
Mai ai o varianta, ,,intermediara" intre renuntarea si acceptarea mostenirii. Citez : Acceptarea unei succesiuni sub beneficiu de inventar este o variantă de acceptare a unei succesiuni, intermediară între o acceptare pură şi simplă şi o renunţare la succesiune. Acceptarea este un act de opţiune expres şi solemn, prin care sucesibilul declară, în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de opţiune succesorală, că îşi însuşeşte titlul de moştenitor al patrmoniului succesoral, dar înţelege să răspundă de pasivul succesoral numai în limita activului moştenit şi numai cu bunurile moştenite.
Exercitarea unui astfel de drept de opţiune succesorala apare de regulă în cazurile în care există îndoilei cu privire la solvabilitatea actuală sau viitoare a patrimoniului succesoral, mai simplu spus există suspiciuni cu privire la valoarea pasivului care ar putea depăşi la un moment dat activul moştenit (valoarea datoriilor ar putea depăşi valoarea bunurilor moştenite).
Ca orice act de acceptare a unei succesiuni, şi acceptarea acesteia sub beneficiu de inventar este facultativă pentru succesibil, acesta având
doar facultatea , nu şi obligaţia, de a accepta o succesiune sub beneficiu de inventar.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
e4c5, utilizator
am inteles ca nu mai exista aceasta varianta a acceptarii mostenirrii sub beneficiu de inventar, in schimb mostenitorul raspunde de pasivul mostenirii,in mod automat, numai in limita activului mostenit.....in situatia discutata, ar urma sa va fie executata acea garsoniera,daca acceptati mostenirea....
am inteles ca nu mai exista aceasta varianta a acceptarii mostenirrii sub beneficiu de inventar, in schimb mostenitorul raspunde de pasivul mostenirii,in mod automat, numai in limita activului mostenit...

Depinde cand a decedat mama, inainte de 01.10.2011 sau dupa ! Ce spuneti se aplica daca a decedat dupa data de 01.10.2011, data intrarii in vigoare a noului cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar anamaria01 anamaria01 Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? ... (vezi toată discuția)