avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chemarea in judecata a altor persoane. actiune in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chemarea in judecata a altor persoane. actiune in revendicare

X si Y sunt coproprietari pe un teren. Doar X il cheama in judecata pe Z printr-o actiune in revendicare. Z poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale active (coparticiparea procesuala activa fiind obligatorie in acest caz).
Poate X sa faca o cerere de chemare in judecata a lui Y pe temeiul art. 57-59 cpc? Y va avea calitatea de reclamant alaturi de X?
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Daca atat x cat si y sunt coproprietari atuncu x nu poate chema in judecata pe y ca si parat deoarece el are aceleasi drepturi cu x. El poate avea calitatea de reclamant alaturi de x deoarece sentinta trebuie sa-i fie opozabila. Chiar daca pentru inceput nu figureaza ca si reclamant, daca din extrasul cf rezulta ca este coproprietar atunci instanta il va introduce in cauza el trebuind sa fie alturi de celalalt coproprietar in conditiile in ncare are aceleasi interese.
Am facut aceste comentarii in conditiile in care rezulta din acte ca atat x cat si y sunt coproprietari.
baloi gica a scris:

Daca atat x cat si y sunt coproprietari atuncu x nu poate chema in judecata pe y ca si parat deoarece el are aceleasi drepturi cu x. El poate avea calitatea de reclamant alaturi de x deoarece sentinta trebuie sa-i fie opozabila. Chiar daca pentru inceput nu figureaza ca si reclamant, daca din extrasul cf rezulta ca este coproprietar atunci instanta il va introduce in cauza el trebuind sa fie alturi de celalalt coproprietar in conditiile in ncare are aceleasi interese.
Am facut aceste comentarii in conditiile in care rezulta din acte ca atat x cat si y sunt coproprietari.

Pai din cate stiu eu instanta nu poate introduce din oficiu o persoana in judecata pentru ca se incalca principiul disponibilitatii.
X nu il cheama pe Y in calitate de parat, am zis temeiul juridic :57-59 cpc (chemarea in judecata a altor persoane).
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Pai daca y are interes in cauza alaturi de x de ce nu faceti actiunea impreuna iar daca ati declasat-o atunci de ce y nu face o interventie?
Ce bine ar fi. Y nu vrea sub nicio forma sa se bage . Nu-l intereseaza.
incercati sa folositi argumente din cauza lupas contra romaniei. eu asa am scos-o la capat.....facand dovada ca celalalt copartas care nu vrea sa se implice imi incalca mie dreptul de a accede liber la o instanta de judecata.
o alta varianta ar fi sa modificati cererea de chemare in judecata daca mai sunteti in termen si sa solicitati si partajul cu Y. Ma gandesc ca intr-un fel sau altul Y, copartasul, ar trebui sa reactioneze.....dar daca nu si nu (cum a fost cazul meu) ....nu ramane decat speta CEDO citata mai sus. va pot da detalii in privat.

Alte discuții în legătură

Actiune in revendicare luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Am o mare rugaminte la dumneavoastra.As vrea sa stiu in ce conditii poate interveni renuntarea la judecata daca actiunea in revendicare a fost ... (vezi toată discuția)
Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)
Introducere nou parat eugen82 eugen82 pot introduce in cauza un nou parat in solidar in fata instantei de fond dupa prima zi de infatisare? am chemat pe X in judecata pt. raspundere delictuala ... (vezi toată discuția)