avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintarea asociatiei de proprietari a devenit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintarea asociatiei de proprietari a devenit obligatorie ?

Nu sunt foarte sigur, dar fata de vechea lege, acum a devenit obligatorie infiintarea asociatiei de proprietari ? Nu cred ca am gasit ceva similar in legea 230/2007:
Legea 196/2018
Art. 104. -
(1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.
Cel mai recent răspuns: Odin112 , utilizator 16:42, 19 August 2022
ei, aceasta fraza a fost si in vechea lege ...
Puteti sa mi-o aratati, pentru ca am cautat-o si nu am gasit, posibil sa fiu eu superficial. Am pus intrebarea, pentru ca am aflat de un orasel in care nu exista asociatii de proprietari, Tirgu Ocna din judetul Bacau. Si m-am intrebat cum se poate. Posibil sa mai fie si in alte localitati acelasi lucru.
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2018
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simplist pus, art 104 prevede obligativitatea transformarii asociatiilor de locatari (= chiriasi si asemenea) in asociatii de propr daca si-au cumparat apartamentele, in termen de 12 luni.

Legat de titlu si prima intrebare din text, nu, nu este obligatorie.
In noua lege apare la art 3:
(1) În scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra proprietății comune, în cazul condominiilor, se constituie asociații de proprietari, care se organizează și funcționează conform prevederilor prezentei legi.
Nu avea cum scrie "obligatoriu" sau asemenea, s-a folosit sintagma "se constituie", alfel s-ar fi incalcat constitutia (art 40) care prevede dreptul la asociere, nicidecum obligatia la asociere (o asociatie de proprietari presupune un contract de asociere a unor persoane).
Oricum e o fraza defecta pt ca nu se stie cine este "le" in propozitie.

In legea veche au avut mai mult bun simt (art 2): "proprietarii se pot asocia în asociații de proprietari cu personalitate juridică."
In legea noua au bagat un pic de 'iuteala de mana' :)

Si in Bucuresti exista blocuri fara asociatie, in special daca sunt mici. Cunosc un bloc facut acum vreo 40 de ani, 8 apart, n-au avut niciodata asociatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista obligatia infiintarii asociatiei de proprietari in cazul imobilelor de locuit in comun
Ramane la latitudinea proprietarilor din imobilul de locuit in comun sa hotarasca daca inteleg necesitatea sa infiinteze asociatie de proprietari
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Noua lege privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari (2019) okk okk Buna ziua stimata comunitate. Am aflat intamplator ca in anul 2019 s-a publicat o noua lege privitoare la Legea privind infiintarea si functionarea ... (vezi toată discuția)
Blocul in care locuiesc nu are asociatie. administrarea este ... sam 07 sam 07 blocul in care locuiesc nu are asociatie. Administrarea este facuta de unul din locatari, care plateste utilitatile in nume propriu, ca persoana fizica. Este ... (vezi toată discuția)