Sunt din Buzau , si am primit vizita a 2 persoane de la Primaria Buzau , care mi-au comunicat sa ma prezint la Primarie, pentru ca nu am declarat utilitatile, adica instalatie de apa si instalatie de gaze. Le-am reprosat ca nu mi au facut nicio notificare in timp util. Mi s-a raspuns ca mi se va mari impozitul casei care se va recalcula pe ultimii 5 ani. La Primarie , m-au obligat sa fac o declaratie rectificativa, in urma careia mi s-a aplicat o amenda, pentru ca nu am imobilul cu utilitati,dar eu am platit intotdeauna impozitul casei si am contracte incheiate la utilitati pe numele meu.
Acum astept sa vina decizia de impunere pe ultimii 5 ani si marimea impozitului de la 1 ianuarie.
Este legal sa fiu amendata daca nu am fost notificata anterior de obligativitatea inregistrarii la primarie a acestor utilitati? Pot sa fac o contestatie a procesului verbal din 29.10 , daca nu am decizia de impunere pe care o tot amana.
Multumesc anticipat si astept raspunsul d-voastra!
Nu aveti dreptate cu "Le-am reprosat ca nu mi au facut nicio notificare in timp util". Era obligatia dumneavoastra si ca sfat, incercati sa nu fiti dumneavoastra carcotas cand stit ca nu v-ati incadrat in prevederea legii. Trebuia sa fi completat declaratia care se depune la directia de impozite si taxe de la primarie si, da, constructia cu acele dotari se incadreaza la alt nivel de impunere.
Va rog sa îmi precizați Legea sau articolul din Codul Fiscal prin care eu aveam obligația să declar utilitățile la Taxe și Impozite a primăriei de care aparțin. Mulțumesc!
Nu exista obligatia de a raporta utilitatile la primarie. Insa exista obligatia de a depune la primarie (la Directia Impozite si Taxe Locale) o declaratie de impunere corect completata si cand se schimba situatia se depune o alta declaratie de impunere cu schimbarile intervenite. Mai clar, anul trecut (2018) primariile din Bucuresti au trimis contribuabililor cate o instiintare sa se prezinte la DITL sa declare utilitatile, de fapt sa depuna o declaratie de impunere pentru locuita, care sa contina utilitatile actualizate. Se bazeaza pe Codul fiscal care prevede o reducere de aproximativ 50% pentru locuintele care nu beneficiaza, cumulat, de cele 4 utilitati: apa, canal, curent electric, incalzire centrala. Gazele nu au nici o importanta, de ex. cine are gaze si incalzire cu sobe ramane cu impozitul redus, se specifica in CF incalzire cu agent termic. De fapt in CF nu este mentionata reducerea ci valoarea de impunere/impozitul este mentionat diferit pentru locuintele cu cele 4 utilitati fata de cele cu cel putin una lipsa, din socoteala mea iese cam 50% diferenta. Gazele nu sunt prevazute printre utilitatile din CF. Deci daca aveti cele 4 utilitati platiti amenda, daca una lipseste nu va poate face nimic primaria. Eu de exemplu platesc impozit redus, am o casa de cca 250mp cu 3 utilitati fara incalzire centrala dar sa ma racordez la gaze ar trebui sa platesc cam cat fac casa si terenul la un loc. Am vazut la DITL multi oameni care doar ingrosau cozile cu acea instiintare in mana, oarecum speriati si nestiind ce inseamna, oameni care stateau la bloc si plateau impozitul intreg beneficiind de utilitatile respective, practic nu aveau ce sa caute acolo. Primaria ar fi trebuit sa-i intiinteze doar pe cei care platesc impozit redus dar decat sa-i caute in evidentele lor le-a fost mai usor sa puna mii de oameni pe drumuri aiurea.