avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA marfa cumparata din UE cu TVA platit acolo
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

marfa cumparata din UE cu TVA platit acolo

Daca sunt "consumator" si marfa e cumparata din UE cu TVA platit acolo, mai platesc TVA in vama ?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 14:40, 14 Noiembrie 2009
nu este adevarat. nu se plateste TVA in vama.
se inregistreaza ca taxare inversa, atat pe deductibila cat si pe colectata, vezi art 147 alin 2 cod fiscal.
dupa care se include taxa in pretul de achizitie a autovehiculului (in cazul celor pentru care taxa nu este deductibila)
Totul depinde de ce fel de auto s-a achizitionat:
- daca este auto nou se plateste tva in Ro de catre orice persoana care-l achizitioneaza: pf si pj neplatitoare de tva prin decontul special de taxa si pj platitoare de tva prin taxare inversa (art 127 alin 7)
- daca este auto vechi: PF si PJ neplatitoare de tva platesc factura cu tva din tara ue din care face achizitia iar PJ platitoare de tva prin taxare inversa

Atentie insa la plafonul de achizitii intracomunitare de 10000 care daca este depasit trebuie solicitata inreg cf art 153 1 de catre persoanele impozabile neinreg cf art 153 si de catre pers juridice neimpozabile.

Pt ca este vorba de o factura cu tva (deci nu s-a comunicat furnizorului un cod de inreg in scop de tva) eu inteleg ca este vorba de PF si auto vechi, deci nu se plateste tva in RO, ci se plateste factura cu tva emisa de furnizor. Poate fi si PJ neplatitoare tva si auto vechi pt care, daca val achizitiei depaseste 10000 euro (plafon cf art 126 alin 4) ar fi trebuit sa solicite inreg cf art 153 1.

Subiectul este vast iar initiatorul lui, daca nu este multumit de raspunsurile primite, trebuie sa vina cu detalii referitoare la statutul "consumatorului final" si la val achizitiei.

Daca este vorba de o PJ inreg ca platitor de tva de acord cu colegul danike.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
t.simona, utilizator
intr-adevar, sunt mai multe solutii, in functie de persoana impozabila, valoarea achizitiei, "marfa" achizitionata :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitii intracomunitare milea_liliana milea_liliana Va rog sa ma ajutati ca nu imi este clar urmatoarea situatie: O firma nou infintata ca neplatitoare de tva v-a face comert on-line cu achizitii ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara. declaratie vasile15 vasile15 Buna ziua!Doresc sa ma ajutati cu ceva informatii daca se poate... 1.Tocmai ce mi-am deschis un pfa,mentionez ca nu am contabil si doresc sa fac o achizitie ... (vezi toată discuția)