avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poprire pensie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poprire pensie

Buna ziua!
As dori sa stiu daca aveti amabilitatea sa ma ajutati , daca exista un temei legal pentru urmatoarra situatie .: sunt pensionat M.A.I. gr III si mai muncesc la o societate 4 ore pe zi. Pana sa ma angajez mi se facea poprire pentru pensia de intretinere minor o suma x. Dupa ce m-am angajat, fosta sotie a inaintat recalcularea sumei x. Dupa ce instanta a decis o noua suma din totalul veniturilor (pensie + celalat venit),fosta sotia ar fi dorit ca toata suma sa fie poprita din pensie. Instanta a gadit cererea ca inadmisibila. Ieri, primesc mesaj de la ea ca a facut adresa catre MAI si vor retine ei toata suma. Acum pe pensie am poprire de peste 50%. Este legal acest lucru? Multumesc
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
AndinBMA, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndinBMA , utilizator 10:40, 8 Noiembrie 2018
Normal e sa platiti cat a stabilit instanta, fara sa asteptati sa se puna poprire.

De altfel, procentul de 1/2 e corect.

Art. 728 Cpc - Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Multumesc pentru raspuns doamna avocat. Intrebarea mea era de ce mi se ia toata suma doar din pensia de invaliditate? Nu trebuia sa fie un procent? Cu ce drept imi retine MAI acesti bani? Nu exista o hotarare judecatoreasca, nu exista niciun act pentru asa ceva. Nu am a fost instiintat.
AndinBMA, utilizator
La 1000 de lei pensie si 800 de lei venitul prestat din munca la 4 ore, instanta stabileste 490 de lei plata. Repet , instanta a respins cererea ei de a se face poprire pe toata suma din pensie.
AndinBMA, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salar si poprire salar alexandraoana alexandraoana Buna dimineata. Am urmatoarea nelamurire: Un salariat are o retinere din salariu (care NU este poprire infiintata de executor judecatoresc). Acum este ... (vezi toată discuția)
Poprire salar CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. La o institutie publica, am primit adresa de infintare poprire salar, pentru un salariat, de la Casa de Sanatate. Va rog sa imi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Executare silita - cuantum maxim poprire pensie 2740826332154 2740826332154 care este suma maxima pentru o poprire din cauza unei executari silite ,suma care trebuie executata este de 1350 ron iar pensia este de 700ron? (vezi toată discuția)