Bună ziua! Am nevoie de un sfat! Situația e in felul urmator: sunt doi frati mostenitori pe o proprietate, sora s-a hotarat sa-i vanda partea ei fratelui. Cum e mai bine sa faca actele? Act de vanzare - cumparare sau donație/cedare de mostenire?Sora vrea cedare de mostenire ca sa nu plateasca impozit pe banii primiti ( cere o suma destul de mare pe parte ei, 60.000 de euro). Din punct de vedere legal, care act e mai sigur pentru cel care cumpara? Multumesc mult!
1. Succesiunea a fost dezbătută? Cei doi au un certificat de moștenitor? Dacă da, nu are ce moștenire să îi mai cedeze.
2. Impozit nu se mai plătește din februarie 2017, decât pentru tranzacțiile mai mari de 450.000 lei.
3. Dacă prețul depășește 50.000 lei, se achita numai prin virament bancar.
4. La întrebarea "Ce act să îi faca"? Depinde de ce vor de fapt părțile: daca se pretinde și se plătește un pret, la modul efectiv, se încheie un contract de vânzare cumpărare (atentie insa, ca jumătatea astfel cumpărată va fi bun comun cu sotia, daca cel care cumpara e căsătorit), daca ii da jumatatea cadou, gratis, incheie un contract de donatie (in acest caz jumatatea ca fi bunul propriu al celui care cumpara).
Mostenire
didiclung
Buna ziua, avem o problema suntem 3 frati doar unu din parinti mai este in viata dupa moartea tatalui nu sa deschis succesiune , eu as vrea sa ii cedez partea ... (vezi toată discuția)