Dorința concubinului meu a fost ca urna funerară cu cenușa lui să rămână la mine, dar sora lui nu este de acord cu asta și sunt acuzată că fac ceva ilegal. Există o lege care să îmi interzică deținerea urnei?
Concubinul meu a decedat si, conform dorintei lui, a fost incinerat. Am informat familia lui (sora lui si fiica lui in varsta de 19 ani) ca dorinta lui a fost ca urna sa ramana la mine. Pe acest considerent, cu acordul familiei, urna mi-a fost inmanata mie de catre firma de pompe funebre.
A doua zi dupa incinerare si primirea urnei, sora concubinului m-a sunat ca sa ma informeze ca doreste sa puna urna in curtea casei sub pretextul ca doreste sa ii dea fiicei defunctului posibilitatea de a-i aprinde o lumanare. I-am raspuns ca nu consider normal acest fapt, din 2 motive: 1. a tine urna in curte este o lipsa de respect fata de cel decedat; 2. incalcarea dorintei defunctului.
Eu nu doresc sa privez pe nimeni de posibilitatea de a aprinde o lumanare in amintirea defunctului si oricat de tare m-ar durea sa nu ii respect dorinta ca urna sa ramana la mine, i-am propus surorii lui sa mergem la Ad-tratia Cimitirelor si sa inchei contract pt o nisa in care sa depun urna. A refuzat categoric, a vociferat, 'amenintandu-ma' cu darea in judecata si ca imi trimite politia la usa, iar apoi mi-a inchis telefonul in nas. Ulterior, concubinul ei mi-a trimis mesaje jignitoare pe telefon, facandu-ma 'nesimtita' si acuzandu-ma ca am 'sechestrat' urna.
Eu nu doresc sa fiu acuzata ca fac ceva ilegal si as dori sa stiu daca exista o lege care sa imi interzica sa detin aceasta urna pe care am primit-o cu acordul familiei si care sunt consecintele pe care ar trebui sa le suport in cazul in care fiica sau sora defunctului ma vor da in judecata. Mentionez ca am achitat costurile incinerarii: banii i-am dat surorii defunctului, avand si martori in acest sens. Va multumesc anticipat.
Demos
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sa pastrati urna in casa este cam morbid pentru mentalitatea romaneasca (nu ca in Japonia unde in casele traditionale exista un altar).
Cel mai bine, pt a pune punct la toate polemicile, depuneti urna intr-o nisa intr-un loc amenajat in acest scop (columbare) si instiintati in scris cu confirmare de primire rudele.
Veti permite astfel tuturor celor pt care memoria defunctului este importanta sa puna o floare si sa aprinda o lumanare.
In general, rautatea si ranchiuna se intoarce impotriva celor care o practica, deci lasati timpul sa-si joace rolul.
Buna ziua si condoleante pt pierderea suferita.
Legat de speta dvs este important sa cunoasteti ca HG nr. 741/2016 de aprobare a Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane prevede, la art. 40:
"Păstrarea urnelor cu cenuşă se realizează în următoarele condiţii:
a) urnele pot fi depuse în locurile special amenajate ale crematoriului/cimitirului;
b) urnele pot fi înhumate în cimitir, la o adâncime de minimum 0,5 m de la nivelul terenului sau pot fi depuse în mormânt/cavou."
Legislatia romaneasca nu permite pastrarea lor in casa, la serviciu, in gradina, etc.
De incalcarea normelor sanitare se ocupa DSP-ul. Puteti lua legatura si cu aceasta autoritate pt informatii suplimentare, gasiti online datele lor de contact.
Daca considerati ca locurile special amenajate nu sunt suficient de bine securizate iar urna ar putea disparea, puteti sa depuneti urna in locul de veci al familiei si sa treceti numele persoanei decedate pe crucea mormantului.
Puteti informa in scris rudele privitor la locul de veci, precum si la obligatile legale privind pastrarea urnelor in Romania.
Voi merge la Administratia Cimitirelor cu speranta ca voi putea incheia contract pentru o nisa destinata pastrarii urnei. Problematic pentru mine va fi faptul ca nu detin nici certificatul de deces, nici adeverinta de incinerare si , intrand in conflict cu familia, nu le voi putea obtine de la acestia. Sper sa gasesc o rezolvare... Am citit prevederile Hg741 din 2006 care reglementeaza pastrarea urnelor pe spatiul public, insa nu am vazut o prevedere legala expresa privind interdictia de pastrarea a urnelor acasa. Pe pagina crematoriului scrie ca , in functie de dorinta familiei sau a defunctului, urna poate fi depusa in columbar, ingropata, pastrata acasa sau se poate imprastia cenusa in diverse locuri. Stiu, insa, ca pagina crematoriului nu tine loc de lege. Inca o data, va multumesc tuturor pentru raspunsuri si va doresc o zi buna.