Buna ziua,
Dvs NU depindeti, sub nicio forma, de vointa rudelor decedatului pt incheierea contractului cu adm. cimitirelor.
Solicitati duplicat dupa certificatul de deces la serviciul public comunitar local, deoarece sunteti persoana indreptatita, avand nevoie de document pt obtinerea contractului cu adm. cimitirelor.
La fel, cred ca puteti solicita duplicat dupa autorizatia de incinerare deoarece ea se elibereaza impreuna cu certificatul de deces dar se retine de catre administratia crematoriului.
Pt a demonstra calitatea de pers. indreptatita aveti nevoie de testament sau un alt document care atesta ca sunteti pers. indreptatita. Eu ma gandesc ca acesta poate fi chiar chitanta de la crematoriul la care s-a efectuat incinerarea, ori un alt document care sa ateste faptul ca vi s-a inmanat cenusa persoanei decedate si aveti nevoie de un spatiu special pt pastrare. Solicitati documentul privind ridicarea urnei de catre dvs la crematoriu. Informati-va si la serviciul public comunitar, prezentand speta dvs.
Legat de cerintele legislative, aveti dreptate, acest HG, ca orice alta norma juridica, specifica cum se fac inhumarea si incinerarea, precum si amenzile pt incalcarea cerintelor. O.norma juridica nu poate specifica interdictii pt un infinit de situatii ce apar in afara respectarii ei. De ex. pt incinerare, nu va specifica niciodata ca decedatul nu poate fi ars in curtea casei sau langa rau, special pt minoritatile indiene din Romania, dar in mod clar si aceste minoritati vor fi obligate sa efectueze incinerarea la crematoriu, precum prevede HG-ul.
In mod similar, legislatia se aplica si rudelor decedatului, urna cu cenusa neputand fi depozitata in curtea casei familiei in care locuieste fata acestuia.
.
edeka a scris:
Voi merge la Administratia Cimitirelor cu speranta ca voi putea incheia contract pentru o nisa destinata pastrarii urnei. Problematic pentru mine va fi faptul ca nu detin nici certificatul de deces, nici adeverinta de incinerare si , intrand in conflict cu familia, nu le voi putea obtine de la acestia. Sper sa gasesc o rezolvare... Am citit prevederile Hg741 din 2006 care reglementeaza pastrarea urnelor pe spatiul public, insa nu am vazut o prevedere legala expresa privind interdictia de pastrarea a urnelor acasa. Pe pagina crematoriului scrie ca , in functie de dorinta familiei sau a defunctului, urna poate fi depusa in columbar, ingropata, pastrata acasa sau se poate imprastia cenusa in diverse locuri. Stiu, insa, ca pagina crematoriului nu tine loc de lege. Inca o data, va multumesc tuturor pentru raspunsuri si va doresc o zi buna.