avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce contract se poate incheia pe langa un CIM, in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce contract se poate incheia pe langa un CIM, in acelasi timp in care s-a semnat un act aditional?

Recent, angajatorul nostru ne-a redus, printr-un act aditional, durata programului la jumatate de norma (deoarece, incasarile au scazut si sa nu renunte la noi pe perioada asta dificila, ci sa stam asa part-time pana in aprilie cand se asteapta sa creasca incasarile). Bineinteles, ca nu ne-a explicat, ca in cazul unui contract cu jumatate de norma, ca se ajunga la stagiul de cotizare necesar ca sa beneficiezi de indemnizatia de somaj, trebuie sa muncesti dublu perioada de timp fata de cel cu norma intreaga...
Problema este alta: sub actul aditional in 2 exemplare, mai era un contract (ce am reusit eu sa vad) pe care ne-a pus sa-l semnam fara a-l citi in amanunt. Cand am intrebat ce este, ne-a spus ca e un (pre-)contract in care se stipuleaza durata care noi vom fi angajati part-time, adica noiembrie- aprilie. Este necesar acest contract? Exista astfel de contract? Este legal un contract pe care l-am semnat, nu la sfarsitul lui pe verso(acolo unde scrie partile, data si semnatura- contractul cu pricina era din doua pagini, fata- verso) ci la sfarsitul primei pagini? Ce putea sa fie? Ce e de facut?
Mentionez ca respectivul angajator a mai incercat o data sa ne pun sa semnam o demisie in alb...
Va rog sa-mi raspundeti urgent!!!!

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Nicole83, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:43, 19 Noiembrie 2009
ma uimiti de ceea ce ne spuneti...:stunned: cum sa semnati ceva ce nu ati citit? nu sunteti obligati sa semnati contracte sau aditionale, la fel de mult cat nu sunteti obligati sa ramaneti in acea firma.Daca vi se pare ceva dubios, mai bine nu semnati si consultati un avocat.
Nu angajatorul v-a redus durata timpului de munca printr-un act aditional, ci angajatorul impreuna cu dvs.
Trebuie sa va asumati raspunderea pentru actele pe care le faceti/semnati.
In privinta contractului pe care v-a pus sa-l semnati fara sa-l cititi in amanunt...ar putea fi vorba despre un alt act aditional la CIM, in care sa se stipuleze ca se modifica si durata CIM...din nedeterminata in determinata, pana in aprilie...la fel de bine ar putea sa fie orice altceva - daca nu stiti ce ati semnat, cum ar putea ghici altcineva?
Cat despre locul unde ati aplicat semnatura pe contractul de doua pagini pe o singura fila, daca nici macar nu stiti ce contine contractul semnat, de ce sunteti sigura ca stiati pe care pagina e sfarsitul textului contractului??

Pentru ca angajatorul dvs. are astfel de initiative macabre si pentru ca dvs. sunteti atat de confuza si lipsita de atentie cu privire la propria situatie (cum puteti semna ceva ce nu ati citit, cand acel ceva modifica raporturile dvs. de munca??), va recomand sa faceti o plangere la ITM, pentru ca acestia sa verifice actele pe care le-ati semnat...spuneti ceva despre constrangerea morala de a semna fara sa cititi si sa speram ca un control va clarifica lucrurile si il va face pe angajator sa se gandeasca de doua ori inainte de a comite alte abuzuri.
In cazul in care ati semnat ceva daunator pentru dvs. - repet, de ghicit nu vad cum s-ar putea ghici ce act ati semnat dvs. - aceasta plangere la ITM va fi ca o dovada preconstituita in sprijinul eventualei dvs. sustineri in instanta cum ca v-a fost viciat consimtamantul la incheierea actului prin inducerea in eroare si constrangere.
Dintre cei 4 angajati pe care ii are firma noastra, eu am fost singura care a indraznit macar sa intrebe ce e acela. Mi s-a raspuns ca are legatura tot cu actul aditional, tinand primele 2 pagini ridicate de un colt ca sa se vada doar un loc unde se putea semna. Apoi eu am ridicat putin foaia si am vazut sus ca era un contract. M-am uitat unde sa semnez. Mi-au zis in coltul de jos al paginii in dreapta. Am crezut atunci ca trebuie semnat pe fiecare pagina. Ridic sa ma uit si de cealalta pagina (contabila lor tinand in acest timp de hartii), mai existand documente sub acestea. Vad ca ce urmeaza nu mai e pe numele meu si, in acelasi timp, ca sfarsitul contractului era pe verso(unde se afla semnatura).
Lucrez din aprilie anul acesta la firma sus-mentionata. Au mai incercat pana acum sa ma faca sa semnez in alb o decizie de incetare a activitatii, pe care am refuzat-o, deoarece am recunoscut formularul si stiam ca acest document nu are ce cauta la dosar. Decizia asta era bagata la la sfarsit, inainte fiind contractul de munca care, de asemenea, avea spatii goale necompletate, nu liniuta; de exemplu la functie. Am refuzat sa le semnez, constatand toate acestea. Si CIM- ul mi-a fost inregistrat de-abia pe 24 iunie, adica la 2 luni dupa ce am inceput sa lucrez. Nici la domeniul salarizare nu sunt multumita, fiind incadrata pe o functie inferioara ca salariu, dar avand atributiuni si, realizand, de fapt, sarcini care ar trebui remunerate mult mai mult. Si programul de lucru, e altul decat in contract(8-16), factic lucrez de la 07.30 la 17.00, plus sambetele si duminicile, pentru care nu primesc zile libere si nici spor salarial.
Lucrand de peste jumate de an la ei, am zis sa am incredere in ei de data asta, sperand ca nu vor mai incerca sa-mi dea sa semnez ceva ce nu trebuie, crezand ca pana acum au vazut ca sunt serioasa, muncitoare si corecta. Si am facut greseala de a-i crede, atunci cand i-am intrebat ce este sub actul aditional si de a-l semna fara a-l citi. Eu, totusi, am indraznit, sa ridic cateva secunde hartia de deasupra, pe care o tinea contabila, si sa intrezaresc ca este un contract. Apoi, vazand ca ma pune sa semnez intr-un loc in care nu era loc de semnatura, ridic foaia sa vad daca urmeaza si cea de-a doua foaie. Urma un act aditional al unei alte colege, dar am vazut, in acelasi timp ca, sfarsitul acelui contract (implicita data si locul de semnatura) era pe verso, unde n-am semnat. Probabil nu ne-a pus sa semnam acolo deoarece se putea citi vreo clauza care ne-ar fi dat de inteles ca n-are nicio legatura cu actul aditional.
Celelalte colege nici macar nu au intrebat!!! Probabil, ele pot fi categorisite drept confuze si lipsite de atentie... Eu, totusi, am indraznit sa verific.
Deci, este un contract valabil atunci cand nu este semnat la sfarsitul clauzelor lui, exact in locul destinat semnaturii?!!?

Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.....
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Nicole83, utilizator
1.Daca nu aveti acel act (contract!?) nu putem sa ghicim ce ar putea fi.
2. Poate reusiti, totusi, sa aflati ce fel de act este.
Pot sa fac o cerere catre sef prin care sa cer sa mi se elibereze cate un exemplar din toate documentele semnate de mine? Mentionez ca , desi muncesc cu contract din iunie si pana in acest moment, nu mi s-a dat si mie un exemplar din contract sau fisa postului... Sa mai astept, pana inregistreaza actul aditional? Sau va fi prea tarziu, deoarece va intra in efect acel contract?... Sa-l confrunt direct, spunandu-i ca m-am interesat si ca stiu ca cel de-al 2-lea document nu are nicio legatura cu actul aditional? Ce ma sfatuiti? Cum sa procedez?

Alte discuții în legătură

Neconcurenta angel_3ro angel_3ro daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici? (vezi toată discuția)
Obligatia de a ramane la un loc de munca 6 luni cris2279 cris2279 Buna ziua, Am o intrebare: este legal ca un salariat sa fie obligat sa ramana la locul de munca unde a fost angajat (dupa trainig-ul efectuat) timp de 6 luni? ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta nikki81 nikki81 Buna dimineata, Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, ... (vezi toată discuția)