avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neconcurenta

daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici?
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 05:21, 1 Ianuarie 2007
vedeti codul muncii referitor la clauzele de neconcurenta si de confidentialitate. cereti sa/sau revedeti si contractul dvs. de munca, daca el contine asemenea clauze.
daca ati semnat angajament de neconcurenta, puteti fi actionata in judecata.
Clauza de neconcurenta nu se refera la secretul de serviciu ci la prestarea unei activitati concurente dupa incetarea CIM, in interes propriu sau a unui tert. Daca in CIM exista aceasta clauza si se respecta prevederile codului muncii referitor la aceasta atunci poti fi actionata in justitie pe acest motiv.

Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
"ART. 21
(1) La încheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca după încetarea contractului sa nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestată la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plătească pe toată perioada de neconcurenta.
ART. 24
În cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului."

Prin semnarea CIM, salariatul se obliga la pastrarea secretului de serviciu.

Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
"CAP. II
Executarea contractului individual de munca
ART. 39
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu."

Aspect care se regaseste si in modelul cadru al CIM la punctul M (Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor) alin. 2 lit. e.

am semnat un contract de munca pe o per determinata , si apoi ei l-au schimbat in contract de munca pe per nedeterminata. acte aditonale nmu am semnat, iar in cel pe dur determinata nu se zicea nimic de o astfel de clauza.
vedeti si contractul pe perioada nedeterminata, el sigur contine o astfel de dispozitie....

Alte discuții în legătură

Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a ramane la un loc de munca 6 luni cris2279 cris2279 Buna ziua, Am o intrebare: este legal ca un salariat sa fie obligat sa ramana la locul de munca unde a fost angajat (dupa trainig-ul efectuat) timp de 6 luni? ... (vezi toată discuția)
Clauze aditionale la contractul de munca angel_3ro angel_3ro buna ziua, vreau sa va cer si eu sfatul daca se poate. sunt pusa in fata semnarii unui contract aditional la contractul de munca, in care se specifica cateva ... (vezi toată discuția)