ipoteza:
-angajatorul desfiinteaza o activitate din cadrul unei subunitati din structura sa
-liderul sindical ales al subunitatii mai are 2 ani si 10 luni de mandat si este membru de drept al consiliul sindical , organ de conducere al sindicatului format din liderii alesi ai organizatiilor locale
-Angajatorul nu isi inceteaza activitatea
-Sindicatul , cel ce are personalitate juridica ramina in componeta cu alte organizatii sindicale locale si deasemeni nu isi inceteaza activitatea
-toti salariatii primesc decizii de concediere
-angajatorul este si va fi supus in toata structura sa unei vaste proceduri de reorganizare asa cum reiese din proiectul de concediere colectiva transmis catre ITM
-Statutul Sindicatului nu contine prevederi privind desfiintarea unei organizatii locale si deasemeni organizatia locala nu are personalitate juridica
intrebari
1.mandatul liderului sindical local inceteaza la data incetarii cim a salariatilor ce fac parte din organizatia locala ?
2. Cum inceteaza cim al liderului sindical local? cind? si in ce conditii?
Mandatul liderului sindical inceteaza in momentul incetarii activitatii ptr care a fost mandant in baza contractului de mandat incheiat intre cele doua parti .
In ce priveste cim-ul , depinde ce functia pe care e incadrat .
Daca cei ce v-au incredintat mandatul sunt concediati prin desfiintarea subunitatii atunci mandatul dv. inceteaza deoarece nu mai are obiectivul pentru care v-a fost increditat. Deoarece subunitatea s-a inchis concedierea se aplica tuturor salariatilor, inclusiv dv. Angajatorul nu poate infiinta un post la alte subunitati numai pentru dv. ca sunteti lider de sindicat. Acest lucru ar insemna discriminarea prin tratament preferential al celorlalti salariati concediati . Exista posibilitatea ca organizatia sindicala sa opteaze pentru a va preluat si salariza. Cred ca nici dv. nu ati acceptat sa fiti lider numai pentru a fi protejat ci in ideea de a va reprezenta interesele salariatilor in fata angajatorului. Protectia unui lider de sindicat este garantata de lege in sensul impiedicarii angajatorului sa procedeze la abuzuri indreptate impotriva liderului pentru activitatea sindicala depusa de acesta. Sunt sigur ca in calitatea pe care ati avut-o cunoasteti aceste aspecte.
cum se aplica ceea ce a-ti scris fara a incalca dispozitiile art. 223 (2) Codul Muncii in care se specifica ca cim nu poate inceta , in cazul unei functii alese pe linie sindicala atit in timpul mandatului cit si doi ani dupa incetarea acestuia?
pe de alta parte cim al liderului nu poate inceta din initiativa angajatorului ci numai prin demisie sau prin intelegearea partilor. ce anume ar trebui sa contina o conventie privind incetarea cim prin intelegerea partilor ?
ART. 162 Codul Muncii (1) Salariul se plăteşte direct titularului sau persoanei împuternicite de acesta.
(2) În caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate pana la data decesului sunt plătite, în ordine, soţului supravieţuitor, copiilor majori ai defunctului sau părinţilor acestuia. Dacă nu exista nici una dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt plătite altor moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
ce legatura are cu ce intrebati?
:-/
liderul sindical nu poate fi concediat pentru motive ce tin de activitatea sindicala.Prin urmare poate concediat pentru alte motive...altfel ar fi discriminare pozitiva, nu credeti?
Restructurare post
ionigeo
Sunt personal didactic auxiliar la o scoala si lider de sindicat. La propunerea directorului CA a hotarat restructurarea postului meu, fara a aduce argumente ... (vezi toată discuția)