avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pași de făcut în cazul nerespectării preavizului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pași de făcut în cazul nerespectării preavizului de către angajat la demisie

Pasi de facut in cazul nerespectarii preavizului de catre angajat la demisie
Suntem societate comerciala. CIM pe durata nedeterminata, Demisie, Nerespectare preaviz.
In contractul de munca -> in clar 20 de zile lucratoare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: nicunicolae10 , utilizator 00:15, 19 Noiembrie 2018
Ati primit raspuns aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Formulati mai coerent, nu prescurtat asa, sa intelegem si noi. Uneori mai conteaza si motivele.
Puteti proceda la cercetarea disciplinara.
Stimata doamna,
A fost scurt si la obiect.
Angajatul nu are obligatia de a motiva demisia.
Deci, despre ce vorbim?
Am procedat anterior intrebarii la cercetare, procedura este inceputa.

Dar nu acest aspect l-am pus in discutie.

Nu ma preocupa forma ci fondul problemei si calea juridica de ridicat un instanta:
- un angajat nu isi respecta preavizul contractual
- dispare de la locul de munca
- nu semneaza condica
- nu semneaza de primire comunicarile scrise adresate
- da exemplu negativ in colectiv; ca urmare si-a mai dat un istet demisia dupa ce a ramas singur pe post caci colegul lui smecher a plecat;
- nu isi face lichidarea
- nu se fac forme de predare masina, chei, telefon.... intrucat i se cere explicit si scris sa respecte preavizul contractual si legal calculat ca la carte
- Noiembrie + Decembrie sunt cele 2 luni/an in care media lunara de vanzari este de 4 ori mai mare decat in media celorlalte luni din an.

Pana la data disparitiei concediul de odihna este integral consumat, concediu pt. ev. deosebite de asemenea utilizat; angajat prin ALOFM Sector 5 ca fiind somer > 45 de ani; a primit stimulente de toate felurile de la stat. Noi nu am primit nimic fiindca ni s-a refuzat semnarea conventiei pe motiv ca nu sunt credite bugetare
Si pot sa continui aici cu multe prejudicii aduse direct si indirect societatii.

Nici in revisal nu am ce inscrie deocamdata. Cf. acestui minunat cod al muncii nu pot nici sa suspend contractul pana la incheierea cercetarii disciplinare.

Si da, in tot acest rastimp suntem prejudiciati, lucram pentru altceva decat ce ne aduce valoarea necesara platii salariilor si impozitelor.

Dorim o cale juridica prin care sa ne asiguram o data pentru totdeauna:
- ca acest comportament este penalizat si dat exemplu
- ca daunele, prejudiciile aduse societatii nu raman la la prosti
- ca un personaj care nu respecta contractul de munca are la fel de mult de tras ca si o societate care nu il respecta.

Incercam sa mentinem un mediu bazat pe meritocratie si este dificil fara sa penalizam incalcarea acestor principii.
De aceea solicitam servicii profesionale (platite) de la profesionisti.
Dar avem nevoie intr-adevar de profesionisti care sa inchida acest traseu juridic ireprosabil.
Cu comision de succes si plata pe performanta nu poezie.

Acum este clar?

8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ooooo, lipsea mult din scurtetea descrierii dv. din mesajul anterior.
Intai, cand esti asa de scurt, mesajul ajunge neclar. Cum ar fi, din mesajul meu ati inteles ca angajatul nu trebuie sa isi motiveze demisia, or eu intrebasem de motivele pentru care doriti a tine cu forta un angajat nemotivat care nu va mai vrea.

In lumina detaliilor precizate, precum si a faptului ca ati mai primit raspunsuri, cred ca situatia e destul de complexa pentru a putea fi analizata in lipsa unui profesionist.
Puteti angaja un om care sa va ajute sa faceti corect si coerent procedura disciplinara, cu cateva ore la 2-3 zile, pe salariul pe care l-ati da angajatului plecat, ca sa va asigurati ca dati acel exemplu.
Puteti incheia un act sau trimite o notificare ca, din situatia din jurul demisiei, intelegeti ca angajatul doreste sa nu mai faca zilele de preaviz, situatie cu care sunteti de acord. asa terminati povestea rapid si va concentrati pe gasirea unui om nou.
Puteti analiza de ce a plecat colegul lui, daca e sigur din cauza ca a plecat un om smecher sau i-a ramas prea mult de munca.
Puteti realiza un plan de fidelizare coerenta, cu raspunderi de ambele parti, inclusiv cursuri si clauze in consecinta.
Puteti opta pentru educarea colectivului ramas, pentru aflarea cauzelor, pentru o legatura mai apropiata cu angajatii, partea emotionala si nu de autoritate ne fidelizeaza mai usor.
Puteti afla cum sa evitati atitudini care deranjeaza angajatii si-i fac stresati, indiferenti sau neproductivi; pe unii ii poate deranja programul, controlul, stresul unui anumit targhet, aroganta sefilor...
Realitatea este ca avem o piata a muncii slaba. Ea trebuie instruita. in lipsa de instruire, avand in calcul cum e educatia de masa azi, nu putem avea sperante la un angajat bun.

Sper sa nu va supere mesajul meu, nu e de natura juridica pentru ca nu vad situatia juridica despre care m-ati intrebat. vreti despagubiri, dar nu vad sume, dovezi, investitii in om, nu vad pierderi concrete, in bani, amintite, doar enumerari generice.
Raspunsul meu dat mai sus, nejuridic, are legatura cu faptul ca aveati nevoie de un sfat juridic, gratuit, care este benevol, deci de bunavointa cuiva de aici. Si ca sa-l obtineti, m-ati luat la rost nu un rand, dar vreo 4, cu intrebari retorice, de cunoscator a tuturor lucrurilor vazute si nevazute parca... Si ati terminat agresiv, cu o claritate stravezie a luarii mele in balon. De aceea, m-am gandit sa va ajut pe partea aceasta, a relatiei dintre dv. si angajati, ca poate nu e problema in alta parte. Sigur, luand in calcul si volatilitatea agentului de vanzari. Si faptul ca nu am inteles relatia de munca cum a fost, daca s-a predat masina sau nu, ce zicea in atributiile de munca, ce program avea etc.
Stimata doamna,
Daca nu vedeti o problema juridica in nerespectarea preavizului de catre angajat intr-un CIM, atunci este o problema si nu are rost discutia in continuare.

Alte discuții în legătură

Demisie-prelungire preaviz sralucastan sralucastan In cazul in care se depune o cerere de demisie cu preaviz si angajatul continua munca dupa expirarea termenului de preaviz, ca urmare a unui acord tacit ... (vezi toată discuția)
Mi s-a cerut demisia!? Nicoleta Silvia Hulpus Nicoleta Silvia Hulpus Am si eu o problema. Am cerut voie angajatorului sa ma lase cateva ore, din programul de munca, aveam o problema, m-a lasat, iar a doua zi, mi-a cerut ... (vezi toată discuția)
Preaviz incetare cim cu acordul partilor? i0n i0n Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul ... (vezi toată discuția)