avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere penală pentru o presupusă faptă de furt ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere penală pentru o presupusă faptă de furt de energie electrică, dosar clasat. Se mai poate adresa societatea în cauză instanței civile pentru recuperarea prejudiciului?

Buna ziua.
Exista posibilitatea, in caz afirmativ care este temeiul legal, al initierii unei actiuni pe cale civila( pretentii) pentru recuperarea unui prejudiciu creat de o persoana fizica in dauna uneia juridice ( societate de distributie a energiei electrice)prin comiterea unei infractiuni in legatura cu care organele de urmarire penala s-au pronuntat anterior cu solutia de clasare a cauzei conf. art.16 lit. C din Cpp, solutie necontestata de parti prin plangere?
Este vorba de o presupusa fapta de furt energie electrica constatata de reprezentantii societatii de distributie a energiei, sesizata prin plangere penala organelor de urmarire penala care in urma cercetarilor au clasat cauza in temeiul amintit.
Societatea in cauza se mai poate adresa instantei civile, ulterior pronuntarii solutiei de catre organele de urmarire penala, pentru angajarea raspunderii delictuale civile a faptuitorului si recuperarea prejudiciului?
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
La ce data a intocmit societatea de distributie a energiei electrice nota de constatare a faptei ilicite?
La data de 21.05.2015. Iar notificarea prin care m-a instiintat de prejudiciu la 18.06.2015.
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consider ca termenul general de prescriptie incepe de la data de 21.05.2015, acesta fiind momentul la care au luat la cunostinta despre existenta faptei ilicite, despre producerea pagubei si identificarea persoanei care raspunde de ea (conform celor inscrise in nota de constatare).
Referitor cauze de intrerupere a termenului de prescriptie, acestea sunt expres reglementate de art.2537 Cod civil, iar potrivit alin. 3 din această normă, prescripția se întrerupe prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în fața instanței de judecată până la începerea cercetării judecătorești; în cazul în care despăgubirile se acordă, potrivit legii, din oficiu, începerea urmăririi penale întrerupe cursul prescripției, chiar dacă nu a avut loc constituirea ca parte civilă.
Potrivit art. 20 alin. 2 din C.pr.pen. „Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii și a întinderii pretențiilor, a motivelor și a probelor pe care aceasta se întemeiază”.
In concluzie, trebuie analizate probele existente in dosarul penal si identificat daca s-au constituit parte civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Civilul si penalul Florentina_A Florentina_A A avut loc un proces penal cu privire la o acuzatie de delapidare. In cadrul lui, procuratura a emis o rezolutie de netrimitere in judecata. Dupa incheierea ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului penal în procesul civil? sphinx sphinx Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de ... (vezi toată discuția)
"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)