avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Soluția este: ,,repune cauza pe rol, pentru a pune ...
Discuție deschisă în Executare silită

Soluția este: ,,repune cauza pe rol, pentru a pune în discuția părților calificarea caii de atac.'' Îmi poate explica cineva ce presupune asta, concret?

Buna seara ,
O contestatie la executare , la judecata pe fond , dosarul se suspenda pentru lipsa partilor , cu recurs pe perioada suspendarii ; nu am stiut care este termenul de recurs , astfel incat a fost declarat perimat - mai mult nici nu am primit incheierea respectiva , pentru ca m-am mutat . Printr-o intamplare , am vazut in portal , ca a fost declarat perimat , am depus apel , aceasta fiind calea indicata . Astazi , s-a judecat in apel si solutia este : repune cauza pe rol , pentru a pune in discutia partilor calificarea caii de atac . Imi pare rau , dar nu am inteles nimic - imi poate explica cineva , ce presupune concret ? Va rog , daca este posibil , raspunsuri clare si nu cele de genul " consultati un avocat " pentru ca am platit sume pentru astfel de sfaturi si nu mi s-au lamurit multe aspecte .
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:46, 24 Noiembrie 2018
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
... mai mult nici nu am primit incheierea respectiva , pentru ca m-am mutat.

Probabil ca atunci cand v-ati mutat ati anuntat instanta despre acest fapt urmand sa primiti hotararea la noua adresa. Asa este?


Calea de atac pentru hotararea care constata perimarea este recursul, nu apelul. Nu este exclus ca tocmai asta sa vi se ceara prin "calificarea caii de atac", in sensul sa precizati ce anume cale doriti sa urmati. Stiu, o sa-mi spuneti ca apelul era calea indicata in dispozitiv. Nu conteaza, avem text de lege si pentru asta, respectiv "mențiunea inexactă din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac deschisă contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevăzută de lege."
Mai mult, si legat de problema dvs, mai exista un text de lege care va spune "atunci când instanța dispune recalificarea căii de atac, de la data pronunțării încheierii, pentru părțile prezente, sau de la data comunicării încheierii, pentru părțile care au lipsit, va curge un nou termen pentru declararea sau, după caz, motivarea căii de atac prevăzute de lege".
Cu alte cuvinte, daca staruiti in apelul declarat probabil ca cererea dvs va fi respinsa ca inadmisibila.

Cat priveste dorinta de "raspunsuri clare", cum credeti ca va veti lamuri neplatind sume daca spuneti ca ati platit deja sume pentru astfel de sfaturi si nu vi s-au lamurit multe aspecte?
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2018
trandafir2, moderator
Buna seara ,
Instanta de fond , ar fi trebuit sa ia la cunostinta , faptul ca aveam domiciliul processual ales , la o alta adresa , ca atare , acolo , ar fi trebuit trimisa incheierea , pe care nu am primit-o .
Parerea dumneavoastra este - daca am inteles corect - dupa ce voi primi incheierea prin care mi se comunica aceste aspect , sa aleg recursul . Intrebare : daca admite recursul si repune cauza pe rol , judecata se va realiza pe fond ? Pentru ca pana acum , cauza nu a fost judecata pe fond sau odata declarat ca acceptam calea recursului se va si judeca ? Nu stiu , daca am fost prea clara , sper ca intelegeti exact ce vreau sa spun .
Multumesc mult
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca, ia uitati ce zice legea, hotărârea care constată perimarea este supusă recursului, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la pronunțare, deci nu de la comunicare. Insa, dat fiind faptul ca dvs ati avut domiciliul procesual ales si nu vi s-a facut comunicarea la adresa indicata, asta presupune o neregularitate procesuala cu consecinte vatamatoare in planul drepturilor procesuale. Aceste aspect este oarecum in favoarea dvs daca este invocat in mod corespunzator. Acum insa, daca cauza a fost repusa pe rol si daca s-a pus in discutia partilor calificarea caii de atac, atunci calificati calea ca fiind recurs si invocati neregularitatile privind citarea, urmarind ca perimarea sa nu-si produca efectul si cauza sa se judece pe fond.
Buna ziua ,
Cand a fost pronuntata hotararea privind perimarea , in portal , aparea asa cum spuneti dumneavoastra - in 5 zile de la pronuntare , eu am trimis apelul in termenul respectiv . Acum , avand in vedere ceea ce mi-ati spus - inteleg , ca trebuie sa calific calea , ca fiind recurs ( poate puteti sa imi spuneti conform caror articole ) , sa invoc faptul ca nu mi s-a comunicat incheierea asa cum este mentionat in CPC si sa solicit , admiterea si judecarea pe fond . Am inteles corect ?
Multumesc ,
Ati inteles corect. Insa nu este nevoie sa specificati dvs articole de lege, judecatorul stie ce are de facut, dvs daca va exprimati asa cum ati facut-o mai sus este in regula, caci se intelege ce doriti.
Insa, pentru conformitate normele din codul de procedura civila solicitate de dvs sunt:

Articolul 421 - Hotărârea de perimare [...]
(2) Hotărârea care constată perimarea este supusă recursului, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la pronunțare. Când perimarea se constată de o secție a Înaltei Curți de Casație și Justiție, recursul se judecă de Completul de 5 judecători.

Articolul 457- Legalitatea căii de atac [...]
(1) Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, indiferent de mențiunile din dispozitivul ei.
(2) Mențiunea inexactă din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac deschisă contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevăzută de lege.
[...]
(4) Atunci când instanța dispune recalificarea căii de atac, de la data pronunțării încheierii, pentru părțile prezente, sau de la data comunicării încheierii, pentru părțile care au lipsit, va curge un nou termen pentru declararea sau, după caz, motivarea căii de atac prevăzute de lege

Articolul 22- Rolul judecătorului în aflarea adevărului [...]
(2) Judecătorul are îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, [...] În acest scop, cu privire la situația de fapt și motivarea în drept pe care părțile le invocă, judecătorul este în drept să le ceară să prezinte explicații, [...] precum și alte măsuri prevăzute de lege, chiar dacă părțile se împotrivesc. [...]
(4) Judecătorul dă sau restabilește calificarea juridică a actelor și faptelor deduse judecății, chiar dacă părțile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuția părților calificarea juridică exactă.[...]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai pot sa atac o hotarare definitiva? mariazet45 mariazet45 Anul trecut am avut un proces pe rol .o amenda de circulatie .considerand ca nu sant vinovata am deschis actiune in tribunal.Actiunea a fost respinsa ca ... (vezi toată discuția)
Recurs sau ce moraru alexandru moraru alexandru ce cale de atac mai exista impotriva unui apel in care instanta nu s-a pronuntat asupra unui capat de cerere ,nu exista motivare pt lipsa pronuntarii ... (vezi toată discuția)
Recalificare cale de atac Ramona24 Ramona24 Buna ziua! cum se solicita si in baza a ce -recalificarea caii de atac ca fiind apelul (vechiul cod de pr civila) in situatia in care in sentinta ... (vezi toată discuția)