avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoana in intretinete
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoana in intretinete

Buna ziua, soțul meu nu este asigurat si are un venit lunar mai mic de 510 lei pe luna. Vreau sa il iau ca si coasigurat dar colega de la resurse umane spune că nu trebuie sa aiba venituri deloc. Va rog sa imi spuneti unde este reglementată aceasta limita de 510 lei/luna. Doamna spune ca 510 este doar pentru deducerea personală.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Marta123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 19 Noiembrie 2018
Codul fiscal reglementeaza valoarea venitului minim al persoanei aflate in intretinerea unui salariat, in vederea acordarii deducerii personale.
Coasiguratul este o persoana aflata in intretinerea unui salariat, dar care nu are nici un fel de venituri proprii.


ORDIN nr. 581 din 8 septembrie 2014
privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat

ART. 5
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate cu sau fără plata contribuţiei, denumite în continuare coasiguraţi, îşi păstrează calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cărei întreţinere se află are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 12
(1) Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
....
e) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate valabil la data solicitării, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;....
Buna ziua,
Persoana aflata in intretinere se refera doar la deducerea personala?
Persoana aflata in intretinere se refera atat la deducerea personala dar si la statutul de coasigurat.

Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara, deci daca sotul meu este in întreținerea mea si are un venit lunar de 300 de lei poate fi coasigurat sau nu? Multumesc!
Nu poate fi coasigurat in aceasta situatie. Legea mentioneaza expres: "fara venituri proprii".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat alecris alecris Eu lucrez in invatamant de 15 ani iar sotul meu nu este anjajat nicaieri de 3 ani. Poate figura ca si coasigurat? Ce acte sunt necesare si unde se depun? ... (vezi toată discuția)
Salariatul care doreste sa treaca in intretinere si coasigurare ... Chloej Chloej Salariatul care doreste sa treaca in intretinere si coasigurare soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, care indeplinesc criteriile, trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Coasigurati si persoane aflate in intretinere - diferente irina_iris_19 irina_iris_19 explicati-mi si mie diferenta dintre cele 2 categorii!daca e coasigurat nu e automat aflat in intretinere?pe decl 112 se trec coasiguratii in baza ... (vezi toată discuția)