avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere din srl - asociat minoritar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere din srl - asociat minoritar

detin 40% dintr-un srl. inainte de a deveni eu asociat, cel care era asociat unic a achizitionat , cu ajutorul unui credit, un teren pe firma.
in prezent doresc sa ma retrag din srl, fara sa beneficiez de vreo compensatie.
am nevoie de acordul celuilalt asociat? daca raspunsul este da, dar el refuza sa imi dea acceptul, raspund impreuna cu el in situatia in care pe viitor compania nu va achita ratele creditului?
mentionez ca asociatul majoritar este si administrator
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
vesanca, utilizator
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 16:09, 13 Noiembrie 2009
vesanca a scris:

in prezent doresc sa ma retrag din srl, fara sa beneficiez de vreo compensatie.
am nevoie de acordul celuilalt asociat?


Art. 226 Legea societatilor comerciale:
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.


vesanca a scris:

detin 40% dintr-un srl. inainte de a deveni eu asociat, cel care era asociat unic a achizitionat , cu ajutorul unui credit, un teren pe firma.
[...]
raspund impreuna cu el in situatia in care pe viitor compania nu va achita ratele creditului?


In caz de neplata a ratelor de credit raspunderea revine societatii (ca persoana juridica beneficiara a creditului) si asociatului dvs (care, banuiesc, a garantat in calitate de fidejusor restituirea creditului contractat de catre societate).

Raspunderea dvs pentru datoriile societatii ar fi posibila numai in urmatoarele conditii:
- societatea intra in stare de insolventa (conform Legii nr. 85/2006) ;
- si se face dovada ca ati contribuit la intrarea societatii in insolventa, in calitate de administrator de fapt.

Conform art. 138 din Legea nr. 85/2006, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, p. j. la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme societate desfiintata kinder2013 kinder2013 Buna ziua, In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , ... (vezi toată discuția)
Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)
Procedura de insolventa violetaflorentina violetaflorentina Sunt asociat cu 10%la un srl ce a intrat in procedura de insolventa. Nu am fost si nici nu sunt administrator la firma, nu am semnat nici un act( in afara ... (vezi toată discuția)